Четвер, 28 Березня 2024 р.
20 Січня 2017

ПАЦІЄНТИ ШУКАЮТЬ, ЛІКАРІ ЧЕКАЮТЬ

– «У «Подолянині» прочитала, що з цього року пацієнти мають укладати договори із сімейними лікарями. Чи потрапляють педіатри під це нововведення, і якими мають бути кроки кам’янчанина до сімейного лікаря?»


– таке запитання до редакції адресувала кам’янчанка Людмила Миколаївна.

По роз’яснення ми звернулися до головного лікаря Кам’янець-Подільського центру первинної медико-санітарної допомоги Інни КЛИМ:

– Мінохорони здоров’я розпочинає процес укладання договорів між лікарем і пацієнтом із липня 2017 року. В першому півріччі в людей є час, щоб обрати сімейного лікаря чи лікаря-терапевта та педіатра, – каже Інна Анатоліївна. – До керівників Центрів ПМСД ще не надійшов юридичний документ у вигляді договору, де прописані права та обов’язки як пацієнта, так і лікаря. Чекаємо від МОЗ і детальних роз’яснень щодо всіх пунктів договору та переліку мінімального набору послуг, який має отримати кам’янчанин на виділені 210 гривень на людину. Місце проживання ролі не гратиме, тобто кам’янчанин має право укласти договір із тим лікарем, якому довіряє. Дорослі можуть обирати для себе терапевта, а для дітей – педіатра, а для когось може бути зручно обрати для всієї родини сімейного лікаря.

На роз’яснення зверху чекає і головний лікар районного центру ПМСД Василь ЯКОВЕНКО:

– Сьогодні на території району діють 82 фельдшерські та фельдшерсько-акушерські пункти, а також 16 лікарських амбулаторій. Ми чекаємо на додаткові роз’яснення від МОЗ. Наразі виникають деякі нюанси: лікарі не є юристами, тому не мають права самостійно укладати договір. Можливо, це їм дозволять або за них це робитиме юрист.

Кожен селянин має право обирати лікаря. Деякі жителі сіл, розташованих неподалік від міста, хочуть укладати договори із кам’янецькими лікарями. Але наразі не прописано, чи старенька бабуся змушена буде добиратися до міста, чи лікар їздитиме до неї. Тому й чекаємо на конкретнішу інформацію.