П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
20 Січня 2017

ТА Ж ІНСПЕКЦІЯ, ТІЛЬКИ В ПРОФІЛЬ?

Учора депутати міськради на засіданні депутатського клубу розмірковували над тим, чи потрібно трансформовувати інспекцію з контролю за благоустроєм і санітарним станом міста в комунальне підприємство із суворішою назвою «Муніципальна поліція».

Аргументи прихильників змін: безпомилкова ідентифікація людей, що боротимуться з безладом санітарним і щодо благоустрою, як представників влади. Позитивним є досвід роботи таких «поліцій» в інших містах України, серед яких і 11 обласних. Певне розширення повноважень (хоча за півтори години депутатського клубу так і не було чітко названо яких).

Аргумент противників змін врешті зводиться до одного запитання: «А навіщо щось міняти?».

Петро СОЛЯРИК

Міняти, можливо, щось і потрібно, зокрема, один керівник інспекції Петро СОЛЯРИК і його 4 працівники фізично не можуть ефективно виконувати свої обов’язки, хоча, згідно зі звітом, є доволі моторними: за 2016 р. встигли  скласти майже 19 тисяч протоколів. Проте якраз збільшення штатів не передбачається.

– Про кількість не говоримо, бо наразі питання про фінансування профтехосвіти знову зависло в повітрі, адже проект не пройшов Верховної Ради, і невідомо, чи не ми знову будемо платити, – каже міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ. – Так само хочуть скинути на міста фінансування РАЦСів. Де на це все брати гроші? Просто для ефективної роботи структури, що наразі обговорюється, треба розробити чіткі функціональні обов’язки і здійснювати якісний відбір та навчання кадрів.

Проте вирішальним словом у справі трансформації став виступ радника міського голови, юриста Олександра АНТОЩУКА, який наголосив на тому, що назва «поліція» не може бути використана, бо це слово несе певне смислове навантаження, до того ж статут нового підприємства він назвав непродуманим.

Президент депклубу Андрій ГАМАЛІЙ закрив засідання з підсумком, що депутати до наступної сесії, котра відбудеться 31 січня, подумають, чи будуть змінювати назву інспекції. А юристи попрацюють над статутом, причому разом з Олександром Антощуком, який претендує на вакантну посаду начальника юридичного управління міськради.