Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
27 Січня 2017

В АРМІЮ ПОКЛИЧУТЬ ОФІЦЕРІВ ЗАПАСУ

Володимир ВОЗНИЙ

Кам’янчани активно обговорюють повідомлення Генштабу про те, що цьогоріч на військову службу призиватимуть офіцерів запасу віком до 43 років, які закінчили військові кафедри, але раніше не служили. Сьогодні ж ухвалений Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби» дав їм реальну можливість не лише з головою пірнути у військові будні, а й понюхати пороху в зоні проведення АТО. Оскільки в Україні не оголошено мобілізації, то планується, що саме офіцери запасу замінять військовослужбовців, у яких закінчується термін дії контракту і які воліють піти на дембель.

Отож, кому з офіцерів запасу світить життя за командою, «Подолянину» повідомив військовий комісар підполковник Володимир ВОЗНИЙ:

– Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», діє програма підготовки офіцерів запасу. Тим студентам, які успішно проходять навчальні збори, присвоюють офіцерське звання, наприклад, молодший лейтенант. У Кам’янці-Подільському переважно готують офіцерів запасу за інженерними спеціальностями. Потім усі випускники стають на облік до військкомату. На сьогодні у нас перебувають понад 2000 офіцерів запасу інженерних спеціальностей.

Утім, у зв’язку із законодавчими змінами, на військову службу цьогоріч можуть покликати випускників військових кафедр. Такий вид служби називається «військова служба за призовом осіб офіцерського складу». Очікується, що вони замінять військових, у яких закінчився термін дії контракту і які не бажають укладати його надалі. Тому поки що зарано говорити, скільки кам’янчан – офіцерів запасу можуть потрапити під призов. Станеться це після відповідного указу Президента України.

Як запевнив військовий комісар, одразу в зону проведення АТО офіцерів запасу не відправлятимуть. Вони мають пройти обов’язкову підготовку в навчальних центрах, здобути практичний досвід та освіжити теоретичні знання.

Як повідомив офіцер регіонального медіа-центру Міноборони України Андрій АГЄЄВ, система призову офіцерів запасу надає їм суттєвий соціальний пакет, який є конкурентним на ринку праці.

– За призваними офіцерами зберігатиметься місце роботи та середня заробітна плата на весь період військової служби, – коментує Андрій Агєєв. – Офіцер матиме в повному обсязі грошове утримання відповідно до його штатної категорії, на сьогодні це не менше як 8000 грн., користуватиметься всіма пільгами, також і в соціальному та пенсійному забезпеченні, які законодавство визначає для кадрових офіцерів.

Також військовослужбовця на час призову, а це 18 місяців, не можуть звільнити або скоротити, за ним і його родиною зберігається право на житлове приміщення, йому надають компенсацію на випадок винаймання житла або службове житло. Словом, призваний офіцер зберігає всі соціальні цивільні права та ще й має додаткові переваги.