Субота, 20 Квітня 2024 р.
3 Лютого 2017

ОПЕРАЦІЯ «ДЕКОМУНІЗАЦІЯ»: ВЕСНА БЕЗ СВЯТ?

Зазвичай для більшості українців весна починається не з першого, а з 8 березня. Цього дня навіть найнеуважніші чоловіки помічають, які привабливі, розумні, дбайливі та витончені жінки поруч із ними. Проте зовсім скоро Міжнародне жіноче свято може стати звичайнісіньким непримітним буднем.

Український інститут національної пам’яті виступив із законодавчою ініціативою, аби скасувати вихідні на певні державні свята. Нині в Україні 11 державних вихідних. Автори проекту пропонують зменшити їхню кількість до 9, скасувавши вихідний 8 березня, а також 1, 2 та 9 травня. Документом, зокрема, пропонується замість 8 березня зробити святковим днем 9 березня – День української культури і національної самоідентичності. А от 9 травня залишиться Днем Перемоги над нацизмом, проте вихідний пропонується перенести на 8 травня, який офіційно відзначається як День пам’яті та примирення. Також законопроектом передбачається ввести День Матері в другу неділю травня. Але реакція українців на такі пропозиції була неоднозначною. Кам’янчани також не залишались осторонь і поділилися враженнями.

– Я категорично проти! Усе життя святкував День Перемоги, діставав свої ордени, медалі й щоразу плакав. Щороку купував коханій дружині квіти, і ми разом відпочивали від буденних справ. І навіть цьогоріч на 8 Березня принесу їй (уже до могили) тюльпани. Це не просто свято чи день без роботи – це традиції, це наша історія, це частина нашого життя. Не можна от так просто взяти і скасувати те, що було з нами протягом стількох років! – запевняє 86-річний пенсіонер Василь Калістратович.

– На державному рівні мають відзначатися лише ті свята, які присвячені подіям, що були переломними та надзвичайно важливими для України як держави. Наприклад, День Незалежності й День Конституції, а не ті, що залишилися від радянського минулого. В офіційні вихідні роботодавці зобов’язані надати працівнику оплачуваний вихідний, і це суттєво б’є по українській економіці, – запевняє студентка місцевого вишу Руслана.

– Ставлення до Міжнародного дня жінок у мене було негативне, бо пов’язував його зі святом соціалістів і політикою. Але насправді це день боротьби проти дискримінації жінок. І саме тому його варто підтримувати. Якщо офіційно відзначатимуть тільки День Матері, дівчата і жінки, які не мають дітей, залишаться без можливості відпочити від рутини, – каже 45-річний учитель історії Анатолій.

– Навіть якщо відмінять вихідний на 8 березня і 9 травня – святкувати їх ніхто не перестане. В будь-якому разі декілька поколінь це будуть робити, – вважає 38-річна Віта Миколаївна.

– Відміна низки вихідних у свята з сумнівним походженням (у тому числі й 8 березня) є не нагальним, але позитивним кроком у ході відмови від «спадку» радянського минулого. Існує велика кількість інших жіночих свят, які позбавлені політично-соціалістичного контексту. А взагалі вважаю, що ставлення до жінки має бути відповідним незалежно від дати, – каже 23-річний житель Старого міста Дмитро.

Ольга БАНАХ.