Субота, 20 Квітня 2024 р.
3 Березня 2017

Я МАЮ ПРАВО!

1 березня в Кам’янці-Подільському відбувся брифінг радника міністра юстиції України, народного депутата Ігоря АЛЄКСЄЄВА та начальника Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Віктора ХУДНЯКА.

Я МАЮ ПРАВО!

Обговорювали спеціальні центри та бюро, основною функцією яких є надання громадянам безоплатної правової допомоги – як первинної (консультацій і роз’яснень), так і вторинної (призначення адвоката для захисту інтересів клієнта в суді). На сьогодні місцевий центр БПВ забезпечує доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян. До таких належать малозабезпечені, учасники бойових дій (у тому числі це стосується учасників АТО з відповідним статусом та членів сімей загиблих), діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці, пенсіонери та ін.

На брифінгу стало відомо, що суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, який є критерієм для отримання безоплатної правової вторинної допомоги:

– особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів;

– тепер враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається по допомогу, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було досі.

Ігор Алексєєв також наголосив, що рівень правової обізнаності кам’янчан дуже низький, тому вже незабаром Мін’юст запустить для всіх українців загальнонаціональну програму «Я маю право!», в рамках якої реалізовуватимуться різноманітні правопросвітницькі заходи для роз’яснення прав громадян (у тому числі школярів різного віку, студентів тощо).

На брифінг завітала і кам’янчанка Оксана Ярмолюк, яка звернулася до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Жінка розповіла, що в неї помер чоловік, і адвокат Тетяна Петрунькова допомогла їй із потрібними документами для оформлення спадщини. Схожі питання зазвичай розглядаються доволі довго, проте завдяки професіоналізму адвокатів місцевого центру вдалося вирішити всі тонкощі за 8 судових засідань, які проводилися протягом 3 місяців.

Кам’янець-Подільський місцевий центр із надання безоплатної вторинної правової допомоги працює на вул.Пушкінська, 44; тел.: (03849) 5-01-59, 5-01-62.

Ольга БАНАХ.