П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
3 Березня 2017

СКІЛЬКИ НАПАЛИЛИ – СТІЛЬКИ І СПЛАТІТЬ!

Жителі будинку на вул.Князів Коріатовичів, 45, отримавши в лютому платіжки за газ, зі здивуванням дізналися, що на їхній будинок було встановлено газовий лічильник. Проте ця новина не була б такою вражаючою, якби рахунки стрімко не піднялися догори майже в три з половиною разу.

– У нашому будинку з 30 квартир десь половина обладнана газлічильниками, – розповідають мешканці, – решта ж написала заяви про безкоштовне встановлення цих приладів ще два роки тому. Було обіцяно, що 2016 року отримаємо газлічильники. Але ж ми не думали, що це буде один на будинок. У результаті газконтора нарахувала в середньому по 20 кубів газу на одну особу, хоча ми користуємося лише газплитами, колонок немає. Не знаємо, як вони рахували, проте ніхто стільки газу, як написано, фізично використати не міг. На всі наші прохання розібратися у відповідь чули: «У вас встановлено лічильник, згідно з його показами і виписані рахунки».

Цей будинок не єдиний у місті постраждав від загального приладу обліку газу. До редакції зверталися й інші кам’янчани.

Прохання прокоментувати ситуацію та пояснити методику обрахунку ми направили до газопостачальної організації.

– Відповідно до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку газу», ми й встановлюємо загальнобудинкові лічильники. Облік газу за ними здійснюється відповідно до кількості прописаних осіб у квартирах, які не мають індивідуального лічильника. Тобто, від кількості газу, що надійшов за розрахунковий період за загальнобудинковим лічильником, віднімається об’єм газу, який пройшов по індивідуальних лічильниках. Усе, що залишається, в пропорційному співвідношенні розподіляється на одну особу споживачів, котрі не мають індивідуальних лічильників у помешканнях. Скільки люди напалили, за стільки мусять і сплатити. Не варто забувати: якщо одні мешканці економлять, то у їхніх сусідів плита може горіти цілий день, – пояснили нам у службі обліку та розподілу газу Кам’янець-Подільського відділення ПАТ «Хмельницькгаз».   

Щоб не викидати грошей на вітер, газовики радять споживачам встановлювати індивідуальні лічильники. Втім зробити це доведеться за власні кошти. Обійдеться це в суму близько 3000 грн.