Четвер, 25 Квітня 2024 р.
10 Березня 2017

КАМ’ЯНЕЦЬ НА 100% ВІДМОВЛЯЄТЬСЯ ВІД ГАЗУ

Уже до кінця березня КП «Міськтепловоденергія» сподівається повністю відмовитися від використання природного газу і виробляти теплову енергію виключно на альтернативному паливі.

КАМ’ЯНЕЦЬ НА 100% ВІДМОВЛЯЄТЬСЯ ВІД ГАЗУ

Шлях до газової незалежності продовжився завдяки переведенню на альтернативне паливо 2 найбільших котелень на вул.Тімірязєва, 123 і Миколи Гордійчука, 2 та будівництву унікальної навіть для Європи теплоелектростанції. 3 березня роботу нових котлів і будівельний майданчик ТЕС генеральний директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК продемонстрував керівництву виконкому міськради та представникам депутатського корпусу.

Органічні пелети та деревні тріски зігріватимуть мешканців мікрорайону Черемушки із котельні на вул.Тімірязєва, 123. На початку березня тут запрацював твердопаливний котел, який вироблятиме 3 МВт теплової енергії та заміщуватиме до 2250 тис.куб.м споживання природного газу на рік. Провести реконструкцію підприємству вдалося завдяки коштам Державного фонду регіонального розвитку, який виділив на проект 8,360 млн.грн.

Друга черга реконструкції з переобладнанням котлів на альтернативні види палива нещодавно завершилася й у котельні на вул.Миколи Гордійчука, 2, що забезпечуватимуть централізованим теплопостачанням і гарячою водою близько 25 тисяч мешканців мікрорайону Жовтневого. Тепер на трісці деревини та біопелетах тут працюють 2 твердопаливні котли по 6 МВт. Вартість проекту – 18,2 млн.грн. А потенціал заміщення природного газу сягає 4400,0 тис.куб.м на рік. Провести реконструкцію котельні також вдалося завдяки коштам Державного фонду регіонального розвитку.

Незабаром сучасна теплоелектростанція розташується на вул.Крип’якевича, 3. Завершити будівництво ТЕС із комбінованим виробництвом теплової та електричної енергії газовими і твердопаливними котлами планується вже до кінця 2017 р. Проект, що реалізується за кошти кредиту Світового банку, заслужено розраховує на звання ексклюзивного. Адже передбачає встановлення турбіни з модулем ОRС (Organic Rankine Cycle – органічний цикл Ренкіна), унікальність якої полягає у використанні рідини з температурою 2000С. Кам’янець же стане п’ятим у світі й лише третім у Європі містом, яке використовуватиме цей сучасний метод виробництва теплової енергії. Новітня ТЕС дозволить зменшити споживання газу та забезпечить його заміщення на 8413 тис.куб.м на рік.

Після завершення проектів заміщення природного газу сягне 15,5 млн.куб.м у рік, що становить 65% його споживання на підприємстві загалом. У літній період заміщення сягне всіх 100%, адже для забезпечення гарячого водопостачання на підприємстві використовуватимуть виключно тверде паливо українського виробництва.

Прес-служба КП «Міськтепловоденергія».