П'ятница, 29 Березня 2024 р.
17 Березня 2017

КРАСИ В СМІТНИКУ НЕМАЄ

Сонце пригріло – і в селах району та об’єднаних територіальних громад взялися за благоустрій. Весна, як кажуть, показала, як і де викидалися відходи.

У Гуменецькій ОТГ прибирають трудовими колективами. Перед граблями і віниками тут рівні всі: сільський голова, старости, директори, начальники відділів і звичайні робітники. За таким самим принципом до справи підходять і в Колибаївській ОТГ.

У селах району по-різному ставляться до кучугур сміття в неналежних місцях: одні покладають надії на сільради та комунальні підприємства, інші скликають суботники і всією громадою воюють за чистоту.

– Ми спершу взялися за придорожню смугу. В мене є два штрафники. І щоб не платити штрафи, вони їх відробляють, приносячи користь громаді, – каже Устянський сільський голова Юрій СИДОРУК.

У Рудській сільській раді за чистоту відповідає місцевий менеджер із благоустрою Юрій ПАСІШНИЧЕНКО. Щойно підсохне земля, йому на допомогу прийдуть колективи сільської ради, шкіл і садочків. У Слобідці-Кульчієвецькій, Ластівцях і Крушанівці роботи із благоустрою киплять. Оголосили суботник і в Соколі.

– Понад два тижні разом із небайдужими місцевими мешканцями облагороджуємо цвинтар, вирубуємо чагарники, вивозимо сміття зі стихійних сміттєзвалищ, – розповідає Довжоцький сільський голова Руслан РЯБИЙ. – Проте знаємо, що перед Великоднем доведеться робити це знову. Буває, що лише ввечері прибрали, а наступного дня ситуація не краща, ніж була.

На жаль, як свідчить практика, всі старання небайдужих громадян завжди зводяться нанівець. Часто селяни, які викидають сміття в посадки, списують такі дії на те, що немає облаштованих сміттєзвалищ. Але й установити смітник біля свого подвір’я, щоб централізовано вивозити звідти відходи, також ніхто не хоче. Ось-ось розпочнеться сезон пікніків – і за тиждень-два придорожні смуги, ліси та парки знову «зацвітуть» поліетиленовими пакетиками, пластиковими і скляними пляшками, використаними памперсами й прокладками. Що тут таїти – у нас же все на лице. І така статистика не лише в маленьких селах, але й у місті.

Нехай психологічними проблемами бидла, яке засмічує природу і наше життя, займаються спеціалісти і з’ясовують, що ж штовхає цих хворих гадити у непризначених місцях. Ми ж закликаємо всіх, хто невдовзі йтиме на пікніки, брати із собою поліетиленові пакети, складати в них хоча б власне сміття і викидати у найближчий бак. У нас прекрасні місця відпочинку, тому не перетворюймо їх на смітники!