П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
31 Березня 2017

ЧИМ ПАХНЕ «МІСЦЕ УКРИТТЯ»?

Іржаві труби, сморід, купа сміття, пліснява та лайно – так виглядає підвал будинку на вул.Розвадовського, 2, який водночас має слугувати тимчасовим укриттям.

Утім, зайшовши всередину, стало зрозуміло, що в приміщенні неможливо витримати й декілька хвилин. Понад 5 років мешканці третього під’їзду живуть з «ароматом» від фекалій, що затоплюють підвал. Люди нарікають: вирішувати проблему комунальники не поспішають. Ті ж запевняють, що труби прочищають періодично, а проблему створюють самі ж мешканці 9-поверхівки.

Вода досі стоїтьЛушпиння, яке витягнули з труби

– Соромно запросити гостей. У підвалі роками стоять відходи з каналізації. Там страшний сморід, навіть у квартирі на дев’ятому поверсі  чути. Люди давно не тримають у цьому смердючому «озері» ні закруток, ні овочів, ні речей, бо все вбирає їдючий запах. До того ж починають тріскати стіни, – розповідає одна з мешканок будинку.

– Найгірше тут живеться 20-річній дівчині, яка пересувається на візку і живе на першому поверсі, адже до неї в квартиру тягнеться жахливий шлейф із підвалу. Батьки змушені періодично відвозити доньку в село. Після наших неодноразових скарг комунальники відповіли, що прийдуть, коли спаде вода. Але яким чином це станеться, якщо за справу ніхто не береться? Скоро дочекаємося, що «заведуться» тиф чи якась холера, – обурюється мешканець третього під’їзду.

Будинок, який перебуває на балансі ККП «Господар», за словами мешканців, може стати аварійним. Вони неодноразово писали листи, збирали підписи і звертались до міської влади. Проте їхні скарги результату так і не принесли. На виникнення проблеми в будинку працівники «Господаря» мають власний погляд. Переконують, що винуватцями цієї ситуації є самі ж мешканці.

– Щоб забезпечити тут місце укриття, треба, аби труби не забивались. Але ж жителі не вміють користуватися каналізацією. Люди зливають усе, що можна. Свої обов’язки наші працівники виконують регулярно. Ми неодноразово прибирали у цьому підвалі, коли все підсихало. Насамперед тут потрібно замінити іржаву трубу, щоб не було води. Аж тоді зможемо у черговий раз прибрати, – запевняє директор ККП «Господар» Сергій СЕРЕДЮК.

Схожа думка і в працівників КП «Міськтепловоденергія».

– Під час прочищання системи водовідведення діставали харчові та побутові відходи, яких технічно не витримує каналізаційна мережа. Хтось викинув до унітаза ледь не піввідра лушпиння картоплі. Мешканці багатоповерхівок повинні розуміти і пам’ятати, що каналізація – це не сміттєпровід. Адже саме недбале користування і руйнує мережі водовідведення багатоповерхових будинків. А от сама внутрішньобудинкова система перебуває в нормальному стані. Під час обстеження працівники комунального підприємства не виявили ні витоків, ні розгерметизації, – коментує прес-служба КП «Міськтепловоденергія».

Ольга БАНАХ.