Субота, 20 Квітня 2024 р.
7 Квітня 2017

ЗА ПУЧОК ЧЕРЕМШІ – 6 ТИСЯЧ ШТРАФУ

Держекоінспекція у Хмельницькій області приступила до другого етапу операції «Первоцвіт-2017».

ЗА ПУЧОК ЧЕРЕМШІ - 6 ТИСЯЧ ШТРАФУ

Серед рідкісних первоцвітів, які зникають, добре відома черемша, або цибуля ведмежа. До Червоної книги України вона потрапила ще 1980 р., відтоді її позиція тільки погіршилася. Масове збирання і продаж призводять до послаблення, а у невеликих місцях зростання – до повного пригнічення насіннєвого поновлення.

Ділки, які наживаються на знищенні рослин, що зникають, повинні зрозуміти: заробляючи гроші, вони позбавляють дітей і онуків можливості бачити цю красу в майбутньому.

До речі, згідно з Постановою Кабміну від 7 листопада 2011 р., за кожен екземпляр черемші порушник повинен відшкодувати державі збитки розміром 62 грн. Підкреслюємо, що мова йде не про один пучок, а про одну рослину, тобто за пучок зі 100 примірників ведмежої цибулі доведеться заплатити 6200 грн. Причому до адмінвідповідальності притягаються як продавці, так і покупці.

Закликаємо громадськість проявити екологічну свідомість: не зривати, не продавати і не купувати перших весняних квітів! Під час прогулянок містом помічати місця торгівлі цією рідкісною рослиною і повідомляти про кожний факт на телефон «Гарячої лінії Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області»: 0382-70-28-39, або на електронну адресу (khmeln@dei.gov.ua).

За матеріалами Державної 

екологічної інспекції у Хмельницькій області.