Субота, 20 Квітня 2024 р.
7 Квітня 2017

ЧИ ТРЕБА НАГЛЯДАТИ ЗА КОМУНАЛЬНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ?

Торік було схвалено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо управління об’єктами державної та комунальної власності», згідно з яким передбачається створення при комунальних підприємствах наглядових рад.

Впровадження новацій у Кам’янці-Подільському обговорювалося на засіданні депутатського клубу 4 квітня. Щоправда, депутатів на ньому було набагато менше ніж представників комунальних підприємств.

Депутат Михайло ПОСІТКО, який виступив доповідачем, доводив важливість прозорої роботи комунальних підприємств і розповів про рекомендації Інституту політичної освіти, зауваживши, що місто має право на власний розсуд запровадити критерії, за якими комунальні підприємства потраплятимуть під обов’язкове створення наглядових рад, ухвалити порядок обрання членів цих рад, визначити коло питань, які відносяться до їхньої компетенції тощо.

Проте в дискусіях у залі більше зверталась увага на доцільність створення цих рад і недосконалість законодавства. Наголошувалось і на тому, що в Європі, досвід якої наразі запозичуємо, може, наглядові ради себе і виправдовують, а у нас процес їх створення навряд чи буде неупередженим і позбавленим політичних маніпуляцій.

Поки що жодне місто України не спромоглося виконати вимог законодавства, але багато місцевих рад починають обговорювати це питання. Не є винятком і Кам’янець – подальше обговорення вищезгаданих змін відбудеться на одній із сесій міської ради.