П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
28 Квітня 2017

АВТОРУ «ВОГНЕМ І МЕЧЕМ» ВІДКРИТО ПАМ’ЯТНУ ДОШКУ

25 квітня на фасаді Домініканського монастиря Св.Миколая у Старому місті була відкрита пам’ятна дошка, присвячена сторіччю з дня смерті лауреата Нобелівської премії, відомого польського письменника Генріка СЕНКЕВИЧА (1846-1916).

АВТОРУ «ВОГНЕМ І МЕЧЕМ» ВІДКРИТО ПАМ’ЯТНУ ДОШКУ

Хоча він ніколи не бував у місті над Смотричем, та йому вдалося на основі лиcтування з істориком і краєзнавцем Юзефом Ролле відобразити весь колорит Подільської землі у своєму романі «Pan Wolodyjowski», де описані події захоплення Кам’янця турками 1672 р.

На відкриття прибули віце-спікер Польського сенату Марія Коц, генеральний консул РП у м.Вінниця Томаш Олейнічак, голова товариства «Спільнота Польська» Лех Боніславський, викладачі та студенти Пултуської академії гуманітарних наук ім.Олександра Гейштора та особи з польського товариства м.Кам’янця-Подільського. Міську владу представляв заступник міського голови Вадим Савчук.

Ідея встановлення пам’ятної дошки належить голові правління Польсько-Української фундації імені І.Падеревського Адаму Балю та колишньому настоятелю Домініканського монастиря о.Алойзу Кособуцькому. Освячення дошки здійснив єпископ-ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії Леон Дубравський. Урочистості завершилися концертом оркестру Львівської філармонії під сопрано пані Анети Лукашевич і фортепіано Маріани Гументської. До середини травня в Домініканському костелі св.Миколая буде діяти виставка, присвячена життю та діяльності Сенкевича. Вхід на експозицію вільний.

Олександр БУЧКОВСЬКИЙ.