Субота, 20 Квітня 2024 р.
28 Квітня 2017

І ЗНОВУ ПРО ВУЛИЦІ МІСТА

Напевне, найбільше часу пленарного засідання 32-ї сесії міськради, яка відбулася 26 квітня, депутати приділили топоніміці.

Присутні в залі мешканці провулка Лагерного виступили за те, аби їхній провулок, згідно із проектом рішення, вилучили з переліку на перейменування. Проте депутат Геннадій БЕНКЕНДОРФ зазначив, що провулок треба перейменувати, адже українське законодавство передбачає, що топонімічні назви мають бути державною мовою. А слова «лагерний» в українській немає.

– Я вважаю, що є нагальніші потреби, ніж таскати людей по інстанціях і змінювати документи, – зазначила з трибуни представниця Лагерного. – Ми під закон про декомунізацію не підпадаємо. Лагерний він тому, що там був літній табір…

Зважаючи на обов’язковість погодження з мешканцями вулиць питання щодо перейменування, більшість депутатів проголосувала так, що Лагерний залишається Лагерним.

А ось 500 підписів мешканців міста під зверненням про надання вулиці Андрея Шептицького імені Якова Гальчевського депутатів не переконали. Причин було декілька. Насамперед, на сесії мешканці вищезгаданої вулиці ініціатив не проявляли. Аргументом стало і те, що ім’я Андрея Шептицького колишній вулиці Чапаєва присвоїли лише восени минулого року, і народні обранці не вважали за доцільне знову змінювати її назву. Ініціатори ж нинішнього перейменування у своїх виступах наголошували на значимості постаті Шептицького, яка мала би бути увіковічена на одній із більших вулиць міста, а не такій, як колишня Чапаєва.

Згідно з рішенням сесії, на мапі міста з’явилися імена чотирьох земляків-Героїв, які загинули на сході країни. Провулок Богінського тепер носитиме ім’я Сергія Мелимуки, а Гастелло – Павла Стрельчука.

Імена Андрія Журавленка та Аркадія Чухнова присвоєно новим вулицям, які проектуються на земельній ділянці біля вулиці Руслана Коношенка (колишня Пархоменка).

Загалом на сесії розглянуто понад сто питань. Депутати затвердили звіти про виконання Програми щодо соціально-економічного та культурного розвитку міста за 2016 р.; про роботу комунальних підприємств «Комбінат благоустрою» та «Комунтранссервіс».

Заслухали на сесії і звіт голови постійної комісії міської ради з питань землекористування, архітектури, будівництва та екології депутата Валерія СЛОБОДЯНА, який представив результати роботи за минулий рік.

Колеги підтримали виголошене головою фракції БПП «Солідарність» Василем КОБИЛЬНИКОМ звернення до керівництва країни, де сказано, що до 9 Травня родичі загиблих у Другій світовій війни отримують по 3,5 тис.грн., тоді як родичі загиблих в АТО – всього 600, і варто було б відновити справедливість та підвищити розмір виплат для сімей сучасних Героїв.

На завершення сесії до депкорпусу звернулася депутат Юлія НАГЛЮК, котра розповіла про вихованця ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою – 15-річного Сергія ШВЕЦЯ, якому вкрай необхідні кошти для подолання смертельної хвороби.