Четвер, 25 Квітня 2024 р.
5 Травня 2017

ОНОВЛЕНІ СУБСИДІЇ

Збільшення соціальної норми для непрацездатних, можливість оформити субсидію навіть на садовий будиночок, нові числа опалювального періоду, – із такими нововведеннями з 1 травня в Україні діятиме оновлена програма житлових субсидій. У департаменті соціального захисту населення міськради наразі чекають офіційних роз’яснень з області, тому нові зміни поки не коментують. Утім їх оприлюднив «Урядовий портал».

Отож, що чекає на тих громадян, кому пощастило жити із субсидією?

По-перше, для пенсіонерів, інвалідів, інших людей, які не працюють з об’єктивних причин, Уряд збільшив соціальну норму, за якою надається житлова субсидія. Якщо в помешканні проживають 1-2 непрацездатних, соціальна норма, за якою їм рахуватиметься розмір допомоги, збільшується із 49 до 75 кв.м.

По-друге, відтепер з’явилася можливість оформити субсидію на садовий будинок чи дачний кооператив. Із травня 2017-го за рішенням комісії з питань соціального захисту населення, які діють при управліннях соцзахисту, такі сім’ї зможуть оформити субсидію. Втім фінансуватиметься вона за рахунок місцевих бюджетів.

По-третє, для тих, у кого індивідуальне опалення, субсидія на опалювальний сезон нараховуватиметься з 15 жовтня до 15 квітня, а не з 1 жовтня до 30 квітня, як було раніше. Для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування.

По-четверте, заново подавати документи (заяву і декларацію про доходи) на оформлення житлової субсидії повинні сім’ї, які орендують помешкання; мають зміни у складі сім’ї (прописалися-виписалися) або ж хочуть отримати субсидію на тверде паливо. Решті перерахунок здійснюється автоматично.

По-п’яте, громадяни мусять інформувати департамент соцзахисту в разі певних змін:

– хтось виписався чи прописався в помешканні;

– хтось звільнився, змінив роботу чи став пенсіонером;

– здійснено одноразову покупку на суму, яка перевищує 50 тис.грн.;

– відмова від централізованого опалення і перехід на індивідуальне, або ж навпаки.

Підготувала Галина МИХАЛЬСЬКА.

P.S. Також із 1 травня набула чинності постанова Кабміну про зниження соціальних норм на електро-, тепло- та газопостачання, які встановлюються для розрахунку розміру субсидій. Тож чекаємо на офіційні роз’яснення.