П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
9 Червня 2017

У КАМ’ЯНЦІ БУВ АРХІЄПИСКОП

У КАМ’ЯНЦІ БУВ АРХІЄПИСКОП24 травня з неофіційним візитом у Кам’янці перебував архієпископ Рафаель Франциск МІНАСЯН (на фото у центрі), очільник вірмен-католиків Східної Європи та Вірменії. Владика прибув в Україну на запрошення римо-католицьких єпископів задля святкування 15-ї річниці існування католицької дієцезії в Одесі. Користуючись нагодою, він разом із делегацією священиків відвідав основні місця проживання вірменської діаспори в Україні, зокрема Кам’янець-Подільський і Львів.

Як поділився Його Преосвященство, «Кам’янець-Подільський справив на нього приємне враження, адже це місто, де кожний будинок, вулиця, провулок дихають історією, не тільки тією, яка вже минула, а яка досі живе. Крім того, архієпископ відслужив подячну літургію перед чудотворною та іконою Вірменської Божої Матері у Кафедральному соборі св. апостолів Петра та Павла, відвідав визначні пам’ятки, пов’язані з історією вірмен у нашому місті.

Вірменська католицька церква – це одна зі східних церков, яка ввійшла до унії з Римом. Торік Верховна Рада ухвалила Постанову «Про вшанування 70-ї річниці ліквідації Вірменської католицької церкви у Західній Україні».

До речі, в Кам’янці була одна з найчисленніших вірменських католицьких громад в Україні, яка об’єднувалася навколо храму св. Миколая (знищеного у 30-х роках ХХ ст.). Нині відбувається поступове відродження спадщини вірменського народу на Поділлі, зокрема у вцілілій вежі собору священик Вірменської апостольської церкви проводить богослужіння.

Олександр БУЧКОВСЬКИЙ.