Четвер, 28 Березня 2024 р.
7 Липня 2017

ПОЗИТИВ У НЕГАТИВІ

ПОЗИТИВ У НЕГАТИВІ

Цей заворожливий знімок за декілька днів облетів усі соцмережі й зібрав сотні захоплених відгуків. Саме так, це фото справжнє, сфотографоване на справжній фотоапарат у справжньому Кам’янці. Й жодного «фотошопа» або чогось на кшталт цього у світлині немає.

Правду кажучи, важко помітити красу нічного неба, коли живеш у місті, адже замість зірок світять десятки вітрин, сот­ні ліхтарів і тисячі квартирних вікон. Однак трапляються моменти ­ і штучне світло зникає… Руйнуючи місто, нещодавня стихія позбавила Кам’янець електропо­стачання, чим дозволила «заморозити» Чумацький Шлях над Старим містом. Зупинити час вдалося 28­річному фотографу Олександру ДЕМ’ЯНІВУ, який завдяки своїм креативним і захоплюючим роботам завоював прихильність багатьох людей як в Україні, так і поза її межами. До речі, 12 липня всі схожі на Сашка «супергерої, що зупиняють час», святкують професійне свято ­ День фотографа.

Як нам розповів майстер, ідеєю було сфотографувати зорі над кожним із семи чудес України. Почав ловець кадрів із Хотинського замку, потім на черзі був Кам’янець. Зважаючи на задум, автор малював у голові картинку: плавні обриси фортеці, а над ними ­ безкрає небо із Чумацьким Шляхом і десятками сузір’їв. Але от біда ­ підсвічений ліхтарями замок відблискував в об’єктиві, чим і псував замисел. Проте сталося так, що на Ка­м’я­нець напав лютий скандинавський цик­лон, що завдав шалених збитків. Він і забезпечив глибоку пітьму, на яку так довго чекав Олександр. Узявши до рук свою «чарівну паличку» марки «Nikon», він вирушив по шедевр. Так і вдалось о 3­й ночі сфотографувати зоряну Ратушу, але коли дійшов до фортеці, розчаруванню не було меж: їй оперативно повернули освітлення (хоча для містян це стало гарною новиною).

Олександр ДЕМ’ЯНІВ

Кожне фото ­ це насамперед історія, і головне в ньому ­ це правда. Світлина має нести трохи більше ніж просто красиву картинку, ­ каже автор знімка Олександр. ­ Вважаю себе репортажним фотографом, а отже, повинен зупиняти час і закарбовувати момент точно таким, яким він був. А взагалі обож­нюю живі кадри, справжні, котрі багато про що го­­ворять. От, для прикладу, виставляю я світлину в «Фейсбуку», а під нею ­ вже ціла дискусія, і не має значення, позитивна чи негативна. Важливо одне ­ це фото хвилює, не залишає байдужим. До речі, зоряна Ратуша, на мій подив, зібрала понад 100 репостів і безліч коментарів. Давненько у мене не було знімка, котрий так би оживляв публіку.

Ольга БАНАХ.