П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
7 Липня 2017

ЧОРНІ АРХЕОЛОГИ РИЮТЬ УНОЧІ

«Допоможіть зупинити вандалізм! У селі Соколі, яке знаходиться у неповторному куточку НПП «Подільські Товтри», групка молодиків руйнує старовинне трипільське поселення, яке датується III-V тисячоліттям до нашої ери! – написала на своїй сторінці у «Фейсбуку» місцева мешканка Дана НАРОЛЬСЬКА. – Вандали представляються київськими археологами, хоча серед них упізнали кам’янчан. Раніше вони копали цілодобово, проте відколи у жителів села закралися сумніви щодо законності їхньої діяльності, вони працюють уночі, а на ранок залишають нові сліди своїх «досліджень» – це не просто перекопана поверхня грунту, вандали заглиблюються на 2-3 метри».

Жінка нам розповіла, що пост у соцмережі став криком душі, таким чином вона хотіла привернути увагу всіх мешканців району, адже таких історичних пам’яток у нас чимало. 

Новину підтвердила і сільський голова Тамара РОЩУК, котра повідомила, що секретар сільської ради разом із поліцією знайшли сліди роботи археологів, щоправда, впіймати їх на гарячому поки що не вдалося, тому й особи, і мотиви їхньої роботи залишаються невідомими.

ЧОРНІ АРХЕОЛОГИ РИЮТЬ УНОЧІ

– 4 липня до райвідділу поліції надійшло повідомлен-ня про те, що у селі Соколі невідомі особи проводять розкопки. Відразу ж на місце події виїхала група реагування патрульної поліції. Однак на розкопках нікого не застали, – розповідає інспектор сектора превенції Кам’янець-Подільського райвідділення поліції Олег ГОРБАНЮК. – Це питання залишається у нас на контролі. А небайдужих громадян, які побачать схожі випадки, закликаємо відразу ж телефонувати до поліції.

Запитали ми і у місцевих дослідників, чи бува не їхні представники риють у Соколі. На що завідувач сектора «Музей старожитностей» Кам’янець-Подільського історичного музею-заповідника Петро БОЛТАНЮК повідомив, що експедиція археологів дійсно виїжджала наприкінці червня до цього села, але щоб зафіксувати акт руйнування культурного шару поселення, яке є пам’яткою археології.

– Зафіксовано, як мінімум, 20 грабіжницьких ям у трипільському поселенні, яке знаходиться в межах Сокола, три ще навіть не засипані, – каже Петро Анатолійович. – Усі документи передано до відділу охорони пам’яток історії та культури у Хмельницькій області, а звідти – до СБУ та прокуратури.

Проблема ця набагато глибша, і стосується не лише Сокола, а всієї України, її треба вирішувати на законодавчому рівні. Напівметодами боротися не виходить.