Четвер, 25 Квітня 2024 р.
28 Липня 2017

К-ПВВІКУ ВЖЕ ПІВВІКУ!

22 липня Кам’янець-Подільське вище військово-інженерне командне училище ім.Харченка відзначило 50-літній ювілей.

На святкування завітали колишні курсанти закладу з усіх усюд.

К-ПВВІКУ ВЖЕ ПІВВІКУ!

На очах сльози, ноги тремтять від хвилювання, у руках старий випускний альбом, звідки дивляться чорно-білі усміхнені обличчя товаришів. Ось підходять поважні чоловіки (деякі з онуками) і з безмежною радістю обіймаються, усміхаються, голосно згадують курсантські прізвиська і фотографуються.

– Як приємно згадати молоді роки, навчання, командирів і наставників. У нас ще й подвійний ювілей – 50 років училищу і 30 років, як ми його закінчили. Дуже шкода, що не всі наші приїхали, але більшість тут, тому я безмежно щасливий, – втішено розповідає Олександр Васильович, який лейтенантські погони отримав 1987 р.

Випускники всіх років переглянули пам’ятні відеоролики, насолодилися неперевершеною грою військового оркестру, а після – вшанували пам’ять загиблих товаришів і поклали квіти до пам’ятника воїнів-афганців. На врочистості завітав губернатор області Олександр КОРНІЙЧУК, а також міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, який привітав усіх зі святом і побажав зібратися не меншим складом і на 100-річчя. Найкращі отримали від мера та народного депутата Володимира Мельниченка грошові премії й нагороди.

За 50 років роботи училище підготувало близько 20 тис. офіцерів, які служили і служать у різних військах Збройних сил як України, так і інших держав.

1975 р. училище отримало ім’я маршала Харченка. З 2010 р. заклад перейшов до складу

К-ПНУ ім.Івана Огієнка. 2013 р. його реформували у факультет підготовки спеціалістів інженерних військ і військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Львівської академії сухопутних військ ім.Петра Сагайдачного.

Нині є надія, що факультет повернеться до рідного міста.

19 липня під час засідання Уряду міністр оборони України генерал армії України Степан Полторак представив проект постанови Кабміну про реорганізацію військово-навчальних підрозділів вишів, яка, зокрема, торкається подальшої долі нашого військового факультету.

Ольга БАНАХ.