П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
18 Серпня 2017

ІНФОРМАЦІЯ ПОВИННА БУТИ ВІДКРИТОЮ

Саме під таким гаслом 16 серпня у конференц-залі Бізнес-центру «Нова Будова» відбувся тренінг-семінар «Публічна інформація в форматі відкритих даних як інструмент взаємодії громадянського суспільства та місцевої влади».

Представники органів місцевого самоврядування і громадськості мали змогу перейняти знання у рамках проекту USAD/UK та Фонду Євразія «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах». Регіональний координатор проекту Вікторія РАРИЦЬКА ознайомила присутніх зі стратегією розвитку відкритих даних, способами їх використання, розповіла про проблеми, що виникають із реєстрацією та публікацією.

– Існують різні практики використання відкритих даних за кордоном, проте всі вони перш за все опираються на законодавчу базу, – розповідає пані Вікторія. – Не хочу нікого образити, але візьмемо до прикладу сайт Кам’янець-Подільської міської ради: якщо тут завантажили певну інформацію у вигляді таблиці (яку попередньо створили, напри-клад, у «MS Word»), то такі дані зручні лише для людини (користувача сайту), але непридатні для електронних засобів (при копіюванні, зчитуванні із різних носіїв, пошукові тощо). Саме тому неправильний формат може призвести до того, що відкриті дані стануть «закритими», а це вже порушен-ня статті 10-1 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

У Кам’янці, як і в багатьох інших українських містах, існує проблема кадрів: немає людей, котрі б забезпечили висвітлення відкритих даних у мережі належним чином. Перш за все це стосується форматів (розширень файлів). До прикла-ду, нові текстові дані ми повин-ні публікувати у форматах (X)HTML або ODT, замість звичного всім DOC(x) чи PDF. Чому саме таке розширення? Бо публічна інформація у формі відкритих даних – це інформація, яка дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, а останні мають власні вимоги для обробки даних (формати RDF, XML, JSON, CSV, YAML тощо).

Ольга БАНАХ.