Четвер, 25 Квітня 2024 р.
25 Серпня 2017

ДОРЕФОРМУВАЛИСЯ: 16 РОКІВ БЕЗ ЧЕРГОВОГО ПЕДІАТРА

– Уявіть: наше 100-тисячне місто залишилося без чергового педіатра, – завітавши до редакції, не приховує обурення мати двох дітей – 40-річна Галина. – Син занедужав, на вечір різко підвищилася температура і погіршився стан здоров’я. Я негайно викликала таксі та приїхала на Жовтневе до перинатального центру. А тут, як з’ясувалося, оглянути дитину нікому, бо чергового педіатра та й взагалі приймального відділення немає. Довелося просити дитячих реаніматологів допомогти. Добре, що вони не відмовили та оглянули сина. Інакше навіть не знала б, куди звернутися.

Медпрацівники, з якими вдалося поспілкуватися, підтвердили цю проблему. З їхніх слів, функції чергового педіатра повністю лягли на плечі дитячих реаніматологів, які змушені виконувати додаткову роботу задарма та ще й без офіційного наказу. Адже в перинатальному центрі черговий педіатр працює лише до 14.45.

– Якщо до лікарні звернулися батьки з дитиною, яка при свідомості, не має порушення життєво важливих функцій, то її має оглянути лікар приймального відділення. Якщо він бачить, що дитя потребує реанімації, аж тоді викликають реаніматологів, – кажуть медпрацівники перинатального центру.

Із тим, що дитяче відділення працює не на повну, погоджується і головний лікар перинатального центру Олександр ГУРСЬКИЙ. Він теж обурений ситуацією, яка тягнеться вже 16-й рік.

– 2001 року відбулася реорганізація, внаслідок якої дитячу міську лікарню приєднали до МЦ «Охматдит». Сумнозвісний 33-й наказ МОЗу «Про штатні нормативи та типові штати закладів охорони здоров’я» не передбачав дитячого приймального відділення та чергових педіатрів, – коментує Олександр Станіславович. – Тоді вирішили, що неофіційно цю роботу виконуватимуть дитячі реаніматологи, як власне відбувається і донині. Ці лікарі змушені не лише відповідати за діток, які лежать у реа-німації, а ще й бігати на виклики в педіатричне відділення та патологію новонароджених. І часто через заклопотаність вони не в змозі оглянути тих, хто звернувся по допомогу не в критичному стані. Щоб якісно запрацювало дитяче приймальне відділення, потрібно 3,75 посади, тобто 4 медики, та фонд заробітної плати близько 250 000 гривень на рік.

Заступник міського голови Вадим САВЧУК висловив сподівання, що розв’язати проблему з бородою вдасться найближчим часом. Це питання винесуть на сесію міськради, тому є надія, що з нового бюджетного року в місті таки з’явиться дитяче приймальне відділення із черговими педіатрами.

Утім шокує не лише відсутність приймального відділення. Цього тижня у прикрій ситуації опинилася мати із дитиною, яка зазнала травми голови. По допомогу вони звернулися до перинатального центру й гадки не мали, що можуть залишитися наодинці із бідою.

– Дитя потребувало огляду травматолога, тому ми викликали «швидку», щоб доправити маленького пацієнта до міської лікарні. Однак «швидка» відмовилася приїжджати, – коментує Олександр Гурський.

Втім у медиків екстреної власний аргумент.

– До нас зателефонувала медсестра перинатального центру і розповіла, що в них пацієнт із травмою голови. Однак ми не повинні їхати до медзакладу, адже функція «швидкої» – надати першу меддопомогу і доставити пацієнта до лікарні, – говорить головний лікар станції екстреної меддопомоги Мирослав КОЛОМИЙ. – Медики центру мали б оглянути дитину, перебинтувати голову, викликати спеціаліста, але вони цього не зробили, натомість порадили матері викликати карету «швидкої» на іншу адресу. Це відмова від надання допомоги! Я повідомив, що бригада не поїде і порадив надати допомогу на місці.

Знайти та покарати винних – така позиція Вадима Савчука, котрий того ж дня дізнався про неприємний інцидент:

– Я дав доручення відповідним особам написати пояснення. Усе ретельно вивчимо. Вважаю, що винні мають бути покарані.