П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
6 Жовтня 2017

ОСІНЬ ПРИЙШЛА ІЗ ВІРУСАМИ

Лише за перший місяць осені ГРВІ підкосили понад 2000 кам’янчан. А Міністерство охорони здоров’я прогнозує, що цьогоріч епідемії не уникнути.

– З 2 жовтня розпочався 40-й тиждень, із якого реєструємо звітності захворюваності на ГРВІ та грип, – коментує завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень Кам’янець-Подільського міськрайвідділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ. – Перші дані маємо отримати вже 6 жовтня. Однак скажу, що, в порівнянні із серпнем, ріст захворюваності підвищився втричі. Якщо у серпні до медзакладів звернулися 700-800 хворих на ГРВІ, то вже у вересні – понад 2000. Це пов’язано із сезонністю, погодними умовами та скупченнями в дитячих колективах.

А доки епідеміологи підраховують перші дані, місцеві лікарі вже готуються до зустрічі із новими штамами грипу. Як повідомила помічник епідеміолога Кам’янець-Подільської міської лікарні Ольга МАРІЧУК, за даними МОЗу, в Україні очікують три штами грипу: «Брісбен», «Гонконг» і новий для українців «Мічиган».

– Торік захворюваність на грип і ГРВІ типу А (H1N1), до якого належить і штам «Мічиган», була на низькому рівні – зафіксовано лише 20 випадків грипу. Втім, незважаючи на таку «неагресивність» штаму «Мічиган», у МОЗі вважають, що епідемії грипу цієї осені-зими не уникнути, – розповідає фахівець. – Новий штам «Мічиган» прийшов на зміну штаму «Каліфорнія», який ми знаємо як «свинячий», або «каліфорнійський» грип. Багаторічні спостереження, дані про імунітет українців, а також низький відсоток вакцинованого населення на фоні погіршення соціально-економічної ситуації в Україні дозволяють спрогнозувати зростання кількості хворих у цьому епідсезоні на 14%.

Лікарі кажуть, що «Мічиган» відрізняється важким перебігом і великою ймовірністю виникнення ускладнень. Щойно вірус потрапляє на слизові оболонки ще здорової людини, одразу починає розмножуватися. Перші ознаки хвороби: висока температура (аж до 40 градусів), ломота, біль у суглобах, кашель, сухість слизових оболонок. У складних випадках може розвинутися пневмонія, менінгіт чи енцефаліт. У групі ризику – літні люди, хворі на хронічні недуги, вагітні та маленькі діти.

– Захиститися від недуги допоможе вакцинація. Поки що вакцини до міста не надійшли, але очікується, що незабаром вони таки з’являться і від різних виробників – Кореї, Китаю, Франції та Нідерландів. Орієнтовна вартість – 150-180 гривень, – додала Ольга Марічук.

Поруч із ГРВІ, на діток чатує ще одна небезпека – вірус Коксакі, сплеск захворюваності на який фіксують у місті вже третій рік.

– Існує понад чотири десятки видів вірусу Коксакі, які відносяться до ентеровірусних інфекцій, – зазначає лікар-інфекціоніст міської дитячої поліклініки Наталія КІБРІК. – До нас зверталися дітки, котрі мали ознаки афтозного стоматита, так званий симптом «рот-рука-нога». Тобто, у хворих була висипка у ротику, на долоньках і ступнях. Декілька діток привезли вірус із відпочинку в Туреччині. І хоча сплеск захворюваності притаманний літньому періоду, втім восени маємо чимало хворих. Це пов’язано зі скупченістю діток у школах і садочках, похолоданням.

Перші симптоми хвороби: висока температура, біль у горлі, лущення та висипка на шкірі, поява пухирців. Зазвичай через 8-10 днів Коксакі відступає, і може сформуватися імунітет. Щеплення від нього немає, тому найкраща профілактика – провітрювання приміщень і дотримання гігієни.