Субота, 27 Квітня 2024 р.
20 Жовтня 2017

ШЛЯХ ДО ЄВРОПИ ПРОЛІГ ЧЕРЕЗ МІСЬКРАДУ

ШЛЯХ ДО ЄВРОПИ ПРОЛІГ ЧЕРЕЗ МІСЬКРАДУОтримання Україною безвізу, сезон відпусток, певні труднощі в роботі відповідного відділу міграційної служби в місті перетворили для кам’янчан процедуру отримання біометричних закордонних паспортів на суцільний жах.

Розвантажити цілодобові черги вирішила міська влада. Крім міського і районного відділів міграційної служби, від 19 жовтня виготовляти і видавати паспорти громадян України для виїзду за кордон та у формі ID-картки буде й управління надання адміністративних послуг. Про деталі впровадження системи розмовляємо з керуючим справами виконкому міськради Яною МЕЛЬНИЧУК.

– Яно Сергіївно, коли розпочалася робота над запровадженням нової послуги?

– Ще в лютому, тобто до отримання в Україні безвізу, коли видача біометричних паспортів взагалі відбувалася без будь-якого ажіотажу, міський голова поставив завдання запровадити таку послугу в Кам’янець-Подільському УНАПі.

Депутатський корпус із розумінням сприйняв пропозицію і підтримав її виділенням із міського бюджету 500 тис.грн. Ці кошти необхідні були для придбання і встановлення відповідного обладнання.

– Чому облаштування робочої підстанції та встановлення обладнання тривало стільки часу?

– Єдине підприємство, яке має право на проведення таких робіт, – ДП «Українські спеціальні системи». Саме воно працювало над встановленням обладнання з організації каналу конфіденційного (спеціального) зв’язку в мережі Національної системи з підключенням Управління надання адміністративних послуг до Єдиного державного демографічного реєстру. А цей процес не такий уже й швидкий.

– Скільки людей зможете прийняти за день?

– Попередня апробація показала, що одна робоча станція дасть можливість обслуговувати від 16 до 22 осіб на день. Самі розуміємо, що це мало. Тому на найближчій сесії міської ради пропонуватимемо депутатам виділити фінансування на облаштування другого робочого місця.

– Який графік роботи?

– Понеділок-середа – з 8.00 до 16.00, четвер – з 8.00 до 20.00, п’ятниця – видача готових документів.

Але поки цей графік тестуємо. Якщо електронна черга не справлятиметься з потоком людей, розроблятимемо варіант, який би якнайкраще підходив для відвідувачів. Для нас головне, аби кам’янчани були задоволені обслуговуванням і комфортом.

До речі, подбали про всі умови: облаштовано місця для очікування, дитячий куточок, кулер, кавомат, надаються супутні послуги ксерокопіювання.

Про готовність паспорта можна дізнатися за допомогою смс-повідомлення. Ознайомитись із переліком документів та вартістю можна на сайті УНАП (cnap.kam-pod.gov.ua, категорія «Паспорт громадянина України. Реєстрація»).

– Кам’янець-Подільський буде першою міською радою, де УНАП надаватиме таку послугу?

– Справді, ми будемо перші у Хмельницькій області, де міський центр надання адмінпослуг пропонуватиме її. Хочу зазначити, що загалом ми надаємо 211 послуг – і це один із найбільших показників в Україні. Сподіваюся, що все у нас вийде, і кам’янчани будуть задоволені.