Четвер, 25 Квітня 2024 р.
17 Листопада 2017

ПО ЗНАННЯ – ДО ШВЕЙЦАРІЇ

ПО ЗНАННЯ - ДО ШВЕЙЦАРІЇ

Сповнена вражень, ідей і з багажем нових знань із 10-денного курсу додому повернулася солдат Центру розмінування Олеся НЕТРЕБІНА.

Кам’янчанка на запрошення Женевського міжнародного центру гуманітарного розмінування цьогоріч єдина від України взяла участь у курсі з питань системи управління інформацією у сфері протимінної діяльності, що відбувся у швейцарському місті Шпіц. А під час складання комплексного іспиту, що тривав 4,5 години, продемонструвала високий результат, набравши 94,5% зі ста і посівши ІІІ місце. Спеціальним подарунком військовослужбовицю відзначив куратор із питань України у Женевському центрі Сулейман МУКАХАЛА. 

Загалом до Швейцарії з’їхалися представники з Німеччини, Йорданії, Іраку, Лівану, В’єтнаму, Колумбії, Зімбабве, Швейцарії, Та¬джикистану.

– Нас учили, як працювати з базою даних системи управління ін¬формацією в протимінній діяльності IMSMA, – розповідає Олеся Нетребіна, яка отримала кваліфікаційний рівень адміністратора IMSMA. – Ця система використовується у світі багатьма країнами, навіть менш розвинутими, ніж Україна. Міститься там уся інформація про заміновані території, роботу, що проводиться, випадки підриву тощо. Україна робить лише перші кроки до впровадження цієї бази, яка має бути єдиною і в яку заноситимуть інформацію Мі¬ністерство оборони, Державна служба надзвичайних ситуацій, Міністерство транспорту. Це значно спростить роботу для саперів, адже ще перед відрядженням на певну територію вони зможуть отримати корисну інформацію.

Власне, як створити базу даних, працювати із нею як адміністратор, заносити інформацію, нас і навчали. Вчилися на прикладі Афганістану. Практичні та теоретичні заняття проводилися лише англійською, але були цікавими, динамічними, інтерактивними та зрозумілими.

Також усі учасники презентували країну та рідне місто. Користуючись нагодою, я здивувала всіх красою Кам’янця, величчю фортеці та запросила ближче познайомитися з Україною та містом над Смотричем.

Повернувшись додому, разом із колегами працюватиму над створенням єдиної системи управління протимінною діяльністю для України.