Середа, 24 Квітня 2024 р.
29 Грудня 2017

БЮДЖЕТ ПІД ЯЛИНКУ

На останній цього року сесії міської ради, яка відбулася 22 грудня, народні обранці виконали свою основну роботу – дбати про розвиток міста – і ухвалили міський бюджет на 2018 рік у сумі 903 млн. 314 тис.грн.

Цифра солідна, проте місто залишається дотаційним, і власний «заробіток» там – менше як половина, а понад півмільйона надходжень – державні субвенції і трансферти. Доходи ж місцевого бюджету переважно складатимуться з податків на доходи фізичних осіб (прогноз враховує підвищення з нового року мінімальної заробітної плати до 3723 грн.). Також міську скарбницю поповнять податки на прибуток підприємств комунальної власності, податок на нерухомість, плата за землю, туристичний збір, єдиний податок, плата за оренду комунальної власності, адмінштрафи, плата за паркування, а також акциз. Перелік довгий, проте грошей звідти не так уже й багато: наприклад, із парковок очікуєть-ся всього 110 тис.грн., із туристичного збору – трохи більше – 195 тис. Тому, напевне, залишається актуальним розвиток туристичної інфраструктури і збільшення місць для паркування.

Левову частку бюджету передбачено на заробітну плату бюджетникам.

Але існує дефіцит у коштах із оплати праці з нарахуванням по субвенціях із Державного бюджету, тому і медики, і освітяни поки забезпечені тільки на 10 місяців. Проте така ситуація типова, адже згодом, після перевиконання бюджету, грошей на ці сфери додадуть.

За головний фінансовий документ міста відмовилася голосувати фракція «Свободи». Її голова Михайло ПОСІТКО аргументував це тим, що новоухвалений бюджет країни є антисоціальним, відповідно, і бюджет міста закладений за тими ж принципами.

Контраргумент висловив секретар міськради Дмитро ВАСИЛЬЯНОВ: фактично на цій сесії відбувся тільки перший етап формування бюджету, наступного року народні обранці продовжать над цим роботу, а заробітну плату потрібно платити вже з 1 січня. А не буде бюджету – не буде зарплати.

Серед інших рішень сесії: зміни до бюджету на 2017 рік, створення при міськраді відділу контролю за дотриманням законодавства про працю і відділу з питань регулювання земельних відносин.

Розглянули і петицію про будівництво притулку для тварин, яка набрала на сайті міськради достатню для винесення на розгляд депутатів кількість голосів.

Департаменту ЖКГ доручили нагенерувати ідей із цього приводу.

Наступна сесія міськради запланована на 10 січня.