П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
12 Січня 2018

КОРУ В МІСТІ ЩЕ НЕМАЄ

Кір знову крокує Україною, про що не втомлюються розповідати наші колеги із центральних ЗМІ. У декількох містах України через небезпечний вірус нещепленим від кору дітям навіть заборонили відвідувати садочки і школи. Втім медики запевнили, що в Кам’янці-Подільському наразі все спокійно, і просять невакцинованих зробити щеплення.

­ Торік занедужали дві дитини, ­ коментує лікар­інфекціоніст міської дитячої поліклініки Наталія КІБРІК. ­ Тоді 2­-річний малюк привіз кір з Одеси і заразив 4­-річного кам’янчанина. Якщо вірус знову завезуть, то можливий спалах кору і в організованих колективах нашого міста. Адже маємо вкрай погану ситуацію із вакцинацією дітей ­ щеп­лення пройшли лише 40­-45%. Колективний імунітет на нулі. Шкода, що не всі батьки розуміють: єдиний спосіб запобігти захворюванню ­ своєчасна вакцинація. У міській дитячій поліклініці є достатня кількість вакцини європейського виробника від кору, краснухи і паротиту, яка може запобігти хворобі й ускладненням, як­от менінгоенцефаліт і запалення легенів, що можуть призвести навіть до смерті. Деякі вчені припускають, що кір, перенесений у дитинстві, може викликати розсіяний склероз у майбутньому. Батьки повинні знати, що вірус потрапляє в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів. І в перші три дні (72 години) у крові його небагато. І якщо у цей період зробити щеплення чи ввести імуноглобулін, то є ймовірність не захворіти або ж легко перенести недугу і не мати ускладнень.

Кір передається повітряно­крапельним шляхом при тісному контакті. Хворий може заражати інших за 4­5 днів до появи висипань на шкірі. Починається захворювання із симптомів, схожих на ГРВІ, ­ нежитю, болісного кашлю, кон’юнктивіту, високої температури тіла, яку важко знизити. На 4­5-й день на тілі з’являються червоні висипання: спочатку на голові (за вухами, на обличчі, шиї), потім переходить на верхню частину грудей, поширюючись по тулубу і руках, а ось на сідницях його немає. Висипання може бути протягом 5­6 діб. Лікування має відбуватися виключно під наглядом лікаря.