П'ятница, 29 Березня 2024 р.
26 Січня 2018

ОБІЗНАНІ НА 65 ВІДСОТКІВ

22 січня Україна відзначала День Соборності. З цієї нагоди центр соціально-політичних досліджень К-ПНУ ім.Іва­-на Огієнка провів соціологічне дослідження, результати якого показали, наскільки кам’янчани обізнані в історії України та які громадянські позиції переважають.

ОБІЗНАНІ НА 65 ВІДСОТКІВНа запитання «Чи відомо Вам, коли було проголошено не­залежність Української Народної Республіки?» правильно відповіли 62% опитуваних, проте вже 65% знали, «Коли було проголошено історичний Акт злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки?». Такий результат дослідники трактують як достатній, але не високий рівень обізнаності кам’янчан із власною історією.

Оцінка громадянської позиції здійснювалася через запитання «Чи вважаєте Ви окуповані території АР Крим, Донецької та Луганської областей усе ще територією України?». 88% опитуваних проявила свідомість і патріотизм, стверджуючи, що окуповані території справді належать Українській державі. Але 7,5% вважають, що на сьогодні окуповані території вже не є українськими, оскільки їх фактично не контролює українська влада. Знайшовся один відсоток респондентів, які вважають, що ці території не належали Україні історично.

Знову ж таки для з’ясування громадянської позиції дослідники поцікавилися, «Яким чином має діяти українська влада, щоб повернути окуповані території Криму, Донецької та Луганської областей до складу України?».

Тут більшість у 64% впевнена, що Україні слід діяти дипломатичним шляхом, залучаючи міжнародних партнерів. Але 30% кам’янчан із більш радикальними настроями вважають, що Україна має вдаватися до жорстких заходів, аж до проголошення воєнного стану.

5% жителів займають пасивну позицію із цього питання.

Майже половина опитуваних – люди молодого віку до 30 років, а саме 45% опитуваних. Респонденти зрілого віку – від 31 до 50 років – становили 33%, а старша вікова група – 50 років і більше – понад 22% опитуваних.

Можна стверджувати, що рівень патріотизму та морально-психологічної готовності кам’янчан досить високий, але при цьому варто посилювати активність інститутів інформаційно-просвітницького типу.

Нагадаємо, що 22 січня 1919 р. було проголошено Акт возз’єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки в єдину соборну незалежну українську державу. За рік до цього, 22 січня 1918 р., було проголошено незалежність Української Народної Республіки.

Ігор КИРИЛЮК.