Середа, 24 Квітня 2024 р.
9 Лютого 2018

НАСКІЛЬКИ ПРОЗОРИЙ КАМ’ЯНЕЦЬ?

5 лютого у міській раді представники проекту «Прозорі міста» розповідали про прозорість міської влади у Кам’янці-Подільському. Відкритість місцевої влади до громадян оцінили у 32,38%, що дало нам 43 місце серед 100 міст України. 

НАСКІЛЬКИ ПРОЗОРИЙ КАМ’ЯНЕЦЬ?Очолюють рейтинг Львів, Кропивницький, Житомир (який за декілька місяців піднявся із 50 сходинки на 3), Івано-Франківськ, Маріуполь, Київ, Червоноград. Ці міста мають показник більше як 50% прозорості. Проект реалізується антикорупційною організацією «Transparency International Україна» і розрахований на два роки, протягом яких фахівці будуть проводити комплексні дослідження сфери прозорості, проводити тренінги та розвивати демократію в містах. Мета проекту – зменшення рівня корупції в органах місцевого самоврядування.

Рейтинг складався на основі 13 показників, за якими оцінювалася робота місцевої влади, її звітність і прозорість. Переважно викорис­товували дані офіційного сайту міськ­ради.

Детальніше про нараховані Ка­м’янцю бали.

Показник 1. Інформація про роботу влади – 3,5%. Місту рекомендують оприлюднити робочі плани, архіви пленарних засідань щонайменше за 2 роки. Висвітлити контактні дані депутатів міської ради та розмістити архівні протоколи виконавчого комітету щонайменше за 2 роки роботи.

Показник 2. Доступ і участь – 3,5%. Фахівці запевняють, що міс­ту потрібно запровадити практику вільного доступу громадян на засідання депутатських комісій і рад без дозволу депутатів та інших процедур, які визначають цей порядок. І оприлюднити на сайті міської ради дані про бюджет участі (бюджет участі – це процес, який надає можливість кожному мешканцю міста брати участь у розподілі коштів місцевого бюджету через створення проектів або голосування за них).

Показник 3. Закупівлі – 1,5%. За словами експертів, місту потрібно використовувати публічний сервіс чи Інтернет-сайт, де будуть розміщені закупівлі. Так громадянам буде простіше висловити свої пропозиції чи скарги. Також міській владі потрібно виставити архіви закупівель за попередні три роки.

Показник 4. Житлова політи­ка – 1,25%. Місту потрібно розміщувати інформацію про всі житлові приміщення, кількість вільних місць у гуртожитках, кількість орен­дованих і вільних будівель.

Показник 5. Бюджетування та контракти – 3,5%. На офіційному сайті міськради фахівці радять опри­люднювати інформацію про кошторис утримання міської ради та створити розділ, де можна переглянути фінансування об’єктів із бюджету міської ради.

Показник 6. Гранти, виділення фінансів – 0,5%. Пропонується запровадити практику проведення конкурсу з розподілу ресурсів між інституціями міста, а також оприлюднювати інформацію про претендентів і оцінку моніторингу окремих проектів.

Показник 7. Соціальні послуги – 0,5%. Експерти досить часто наголошували на цьому питанні. Адже немає он-лайн-заяви на подання в дитсадки, школи, реабілітаційні центри. Не розміщено детальну інформацію про соціальний захист громадян.

Показник 8. Кадрові питання – 2,25%. Потрібно оприлюднювати на веб-сайті оголошення про вакансії на посади і процедуру відбору, забезпечувати рівномірне гендерне представництво жінок та чоловіків.

Показник 9. Професійна етика і конфлікт інтересів – 0,88%. Місту рекомендується ухвалити Кодекс депутатської етики та Кодекс етики службовців, співробітників комунальних підприємств, установ та організацій.

Показник 10. Землекористування та земельна політика – 5,9%. Тут ситуація краща. Місту залишається оприлюднити дані про перелік незадіяних територій і ставки із плати за землю.

Показник 11. Комунальні підприємства – 5%. Дослідники рекомендують оприлюднити фінансовий звіт про збитки і прибутки та провести зовнішній аудит фінансової звітності комунальних підприємств.

Показник 12. Комунальне майно – 1,6%. Тут потрібно зробити чима­ло, вказати на веб-ресурсах контакт­ні дані керівників органів і їх структуру. Започаткувати систему елект­ронних аукціонів для продажу та оренди комунального майна.

Показник 13. Освіта – 2,5%. Розмістити інформацію про розташування навчальних закладів, музичних і художніх шкіл, їхній графік роботи, види гуртків, секцій, а також започаткувати он-лайн-процедуру реєстрації дитини.

– Ми досить часто їздимо по різ­них містах України, проводимо тренінги, консультації, презентації з прозорості міст, консультуємо та допомагаємо міським владам, – розповіла координатор проекту «Прозорі міста» Катерина ЦИБЕНКО. – Сподіваємося, що й Ка­м’янець-Подільський зможе покра­щити свої показники, стати більш прозорим і відкритим для громадян та країни.

– Зустрівся із представниками проекту, які досліджували роботу міської ради. Поспілкувалися про наші позитивні моменти та про те, що потрібно вдосконалити. Будемо працювати, – зазначив на своїй сторінці у «Фейсбуці» міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ.

Розширену інформацію про прозорість Кам’янця можете дізнатися на сайті: transparentcities.in.ua

Ігор КИРИЛЮК.