П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
16 Лютого 2018

ХТО Ж ВИРІШИТЬ БАЗАРНІ ПИТАННЯ?

Не надто вдало розпочався робочий тиждень для продавців ТОВ КВЗП «Кам’янець-Подільський», які реалізують сільгосппродукцію на критій частині продуктового ринку. В понеділок, 12 лютого, поки базар відпочивав, частину їхніх прилавків демонтували. Про плани керівництва ринку продавці знали, але не думали, що так швидко їх почнуть втілювати у життя.

ХТО Ж ВИРІШИТЬ БАЗАРНІ ПИТАННЯ?– Нам обіцяли дати час, а тут за вихідний забрали торгові місця, лише замки від них позалишалися, – коментували ситуацію у вівторок зранку шоковані люди.

Щоправда, стати й торгувати за кам’яні при­лавки того дня було де.

У спокійній обстановці про все, що сталося, розповіла продавець із 30-літнім стажем пані Валентина. Їй цього дня знайшлося де реалізовувати моркву та буряки.

– Знаємо, що має відбутися солідна реконструкція. Казали, що буде молочний павільйон на місці знесених прилавків, але чи так усе це, чи ні – ніхто не знає. Зрозуміло, що керівництву ринку вигідніше тримати кіоски. Ми за своє місце даємо лише 15 гривень у день, а з кіоску отримуватимуть щонай­менше стабільну тисячу в місяць. А що робити нам? Нас тут ніхто ні за що не має. В мене це єдиний заробіток. Куди йти, якщо переселять? Чому щодо реконструкції ніхто не порадився ні з нами – працівниками, ні з міською владою, ні з мешканцями міста. Вони ж також мають право вирішувати, чи бути ринку сільгоспродукції на Кам’янеччині, чи просто його знищити і перетворити на супермаркет.

Обурені продавці того дня вирушили на зустріч із губернатором, який перебував у Ка­м’янці-Подільському, а наступного зі своєю про­блемою пішли на сесію міськради. Там інтереси підприємців і продавців власновирощеної сільськогосподарської продукції представляла голова первинної профспілкової організації Центрального ринку, приватний підприємець Ольга МЕЛЬНИК.

Вона попросила народних обранців створити комісію, до складу якої обов’язково входили б представники торгівлі. І прояснити ситуа­цію, що відбувається на ринку.

– Просимо надати всі документи щодо земельної ділянки та будівель, які розташовані на території Центрального ринку. Замість наших прилавків, які знесли, будується павільйон. Ми боїмося повторити долю підприємців із ринку «Вікторія», яких нахабно викинули з їхніх робочих місць, хоча в них були всі документи на торгові точки, – заявила голова профспілкової організації.

Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ усім присутнім зачитав заяву від директора ТОВ КВЗП «Кам’янець-Подільський» Сергія ЧЕРНЯВСЬКОГО, в якій адміністрація ринку гарантує, що під час і після реконструкції модуля всі громадяни, котрі на постійній основі здійснюють торгівлю сільськогосподарською продукцією, будуть запезпечені торговими місцями. А модернізація ринку проводиться з метою покращення умов торгівлі й комфорту як продавців, так і покупців. Усі торгові місця будуть встановлені у відповідності до державних норм і стандартів.

Враховуючи сказане, обранці вирішили створити депутатську комісію із залученням працівників ринку і шукати компромісу у вирішенні базарних питань.

Як виявилося, директор ринку також обома руками за створення комісії, аби раз і назавжди поставити у цьому питанні крапку.

– Проектна потужність модуля, так званого ринку сільгосппродукції, розрахована на 530 торгових місць, – каже Сергій Євгенович. – Протягом року ми щомісяця проводили моніторинг і виявили, що середня його завантаженість у літні місяці, коли найбільше приїжджає продавців із села, всього 130-140 торгових точок у день. Так, ми справді змістили 25 реалізаторів молочної та іншої сільгосппродукції із насиджених місць, але ж для них стовідсотково є місця поблизу.

Піти на такий крок нас змусили зміни в законодавстві щодо харчових продуктів, тому ми терміново вимушені побудувати з легких металоконструкцій молочний павільйон. І цих же молочників переведемо всередину нового павільйону. Умовно модуль ділиться на три частини, під павільйон забираємо лише одну. На двох третіх так і залишаться продавці сільгосппродукції. Мешканці міста часто приходять до мене і запитують, чи бачив я безлад, який коїться на ринку, чи чув щось про правила безпеки, адже ж, погодьтеся, що ні швидка, ні пожежна не заїдуть сюди. І коли ми почали щось робити, наткнулися на шквал критики. Але хто нестиме відповідальність за безпеку громадян? Не ті, хто кричить сьогодні, а я.