Четвер, 25 Квітня 2024 р.
16 Лютого 2018

ОПЕРА НА ПАУЗІ?

Цього року «Опери в мініатюрі» не буде. Про це повідомила директор фестивалю оперного мистецтва Інга ЛЮТАРЕВИЧ, зазначивши, що громадська організація «Секвенція», з ініціативи якої проводився фестиваль три роки поспіль, і надалі працюватиме над популяризацією класичної музики та опери в Кам’янці-Подільському.

– Ми дали життя оперному мистецтву в нашому місті, але наразі беремо паузу, бо вважаємо недоцільним проводити фестиваль, коли умови не можуть забезпечити його професійний перебіг, – прокоментувала ситуацію «Подолянину» пані Інга. – Ми маємо нести високе мистецтво на високому рівні як із боку організації, так і якості музичного матеріалу.

Опера є одним із найкоштовніших видів мистецтва, і в усьому світі вона живе за підтримки меценатів і невеликий відсоток від Держбюджету. «Опера в мініатюрі» щороку отримує від місцевого бюджету 10-15% фінансової підтримки, а всі інші витрати – це «магічні організаторські здібності» оргкомітету фестивалю та допомога небайдужих підприємців і просто друзів опери, за що ми їм щиро вдячні. Але на такі фактори не можна покладатися завжди, тому що це непрофесійно. Потрібно мати стабільне фінансування та певні умови. Наразі ми ви­вчаємо сучасні механізми, щоб підняти свій рівень, бо наш прихильник того заслуговує.

За період нашої діяльності представили глядачу чотири опери. Це була і світова прем’єра української опери, одна з них – повномасштабна з подвійною складністю, тому що давали її під відкритим небом. Глядачі побачили дитячу оперу, концерти симфонічної музики, понад сотню концертів класичної музики та оперного співу в місті, в Україні та за кордоном, низку міжнародних проектів в Італії та Німеччині.

Учасниками фестивалів «Опера в мі­ніатюрі» були відомі співаки, музиканти і диригенти України та світу, які понесли славу рідного міста в різні куточки світу (Грузія, Бразилія, Італія, Польща…). Міжнародний конкурс оперного співу «IM­PREZA. Opera in miniature» за три роки набув неабиякої популярності не тільки в Україні, але й за кордоном. Охочих взяти участь у фестивалі є багато, і ми постійно отримуємо запити на участь. Впевнена, що оперне мистецтво і надалі буде захоплювати кам’янчан і гостей міста.

– Пані Інго, чи не вплинув на рішення взяти паузу нещодавній візит президента Українсько-Австрійської асоціації Альфреда ПРАУСА, який завітав до Кам’янця-Подільського з пропозицією створення міжнародного фестивалю оперного співу за участі Сусанни ЧІХОЯН і відомих виконавців з Австрії?

– Я з пропозиціями пана Прауса детально не знайома, та його візит на наше рішення жодним чином не вплинув. Можу сказати, це дуже добре, що наше місто стало ще привабливішим і в культурному аспекті. Ми готували грунт і показували всім, що опера в Кам’янці-Подільському – це дуже гарно. Власне наші мрії про висококультурне місто починають здійснюватися. Ми завжди відкриті до співпраці. І взагалі, пауза – це не крапка!