Середа, 24 Квітня 2024 р.
8 Березня 2018

З’ЯСУВАЛИ, ЧОМУ ЗАВАЛИВСЯ МУР

Днями експерти із ДП «Подільський експертно-технічний центр» надіслали Кам’янець-Подільському державному історичному музею-заповіднику офіційні висновки причини обвалу лицевої кладки муру, що стався 14 лютого.

Експертному обстеженню підлягала західна частина муру Північного двору з боку вулиці Замкової, протяжністю близько 12 метрів. Ось деякі витримки зі звіту:

«Проведеним обстеженням виявлено дефекти, пошкодження, деформації, які утворилися в період ремонтно-реставраційних робіт та експлуатації об’єкта, що призвели до його обвалення.

Попередні ремонтно-реставраційні роботи муру західної частини Північного двору виконувалися 2008 р. в місці, що примикає впритул до основної частини муру (на фасаді – ліва частина західної ділянки, що обстежувалася) практично по осі підземної галереї, де також проводились аналогічні роботи. Нижня 1/3 частина та правостороння 1/3 частина муру (до кута з північним муром) західної ділянки були залишені без проведення ремонтно-відновлюваних робіт, що призвело як до прискорення наступних деформацій цих частин, так і до деформацій відремонтованої частини (утворилися тріщини в стику відремонтованої частини з основною частиною муру, випинання нижньої частини муру).

Крім вертикального шва на стику з основною частиною муру, майже посередині відремонтованої ділянки утворено вертикальний шов поруч з імітацією кладки (нібито на примиканні колишньої стіни?), що також сприяло послабленню загальної стійкості муру.

Досвід експлуатації мурів та інших споруд фортеці свідчив, що її західна ділянка з прилеглими територіями (в т.ч. мури із зовнішнього боку дороги) піддані періодичному та тривалому замоканню, проте відповідні запобіжні заходи як під час проведення вишукувальних, науково-проектних, так і реставраційно-ремонтних та консерваційних робіт не передбачалися (або виявилися неефективними).

Для кам’яної кладки стін і мурів застосовувалися розчини з в’яжучими матеріалами, які під впливом процесів циклічного замерзання і розмерзання у зволоженому стані піддаються деструкції з подальшим вимиванням і вивітрюванням із швів кладки. Не виконано тинькування цементним розчином і гідроізоляція поверхонь кладки стін і мурів із боку грунту (принаймні їхніх нижніх зон), улаш­тування дренажів та встановлення дренажних пропускних трубок (влаштовані лише отвори-продухи у зовнішній кладці).

У такому стані, особливо в зимовий період, коли  відбувається поперемінне заморожування і відтаювання бутового каменю, на його поверхні утворюється плівка, яка до мінімуму зменшує коефіцієнт тертя поверхонь і сприяє зсуву шарів кладки».

На думку експертів, західна ділянка мурів перебуває в аварійному стані. Тому пропонують вжити заходів задля забезпечення довговічності, міцності та стійкості конструкцій. Зокрема, подбати про водовідведення, вирішити доцільність трубопроводів тощо.

Підготувала Галина МИХАЛЬСЬКА.