Четвер, 25 Квітня 2024 р.
16 Березня 2018

ЗАСІДАВ ДЕПУТАТСЬКИЙ КЛУБ

ЗАСІДАВ ДЕПУТАТСЬКИЙ КЛУБОрганізація реабілітаційного центру для учасників АТО, перспективи впровадження сміттєсортувальної лінії, ремонт об’єктів благоустрою та інше обговорювали народні обранці 13 березня на засіданні депутатського клубу (президент Андрій ГАМАЛІЙ).

СПОЧАТКУ – ДЕГАЗАЦІЯ, ЗГОДОМ – СОРТУВАННЯ

Насамперед слово надали гостю міста – заступнику директора Інституту газу НАН України, доктору технічних наук Геннадію ЖУКУ, який також є представником «Міжнародного центру газових технологій». Саме ця установа вже тривалий час співпрацює з містом і планує видобувати з нашого сміттєзвалища біогаз.

– Проект, який плануємо реалізувати в Кам’янці-Подільському, складається з трьох етапів. Перший із них – дегазація сміттєзвалища з подальшим виробленням електроенергії. Наразі ми вже закупили обладнання, проект проходить експертизу, запуск прогнозуємо у червні 2018 року, – зазначив Геннадій Жук. – Другим етапом мало би бути вироблення вуглекислоти з біогазу, але, враховуючи те, що з 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття, ми приступимо одразу до третього етапу – створення сміттєсортувальної лінії. Вже маємо домовленості з виробниками обладнання. Спочатку сміття потрапить у завантажувальний бункер, далі – конвеєрна стрічка, відсів дрібних фракцій, сортувальна кабіна (там 12 осіб відокремлять папір, скло, пластик, тобто те, що не буде складуватиметься на полігоні твердих побутових відходів). 

Рентабельність спочатку буде від’ємною, адже поки ми зможемо обробити тільки 25 відсотків фракцій. Документація на сортувальну лінію майже готова.

Щодо терміну реалізації проекту, то до неї приступимо після запуску дегазації.

Відповідаючи на запитання депутатів, науковець розповів про деталі проекту і назвав міста, де з успіхом реалізовані проекти їхньої фірми.

ВРЯТУВАТИ МАЙБУТНЄ

Як і було анонсовано на минулотижневій сесії міськради, на депутатському клубі обговорили нюанси створення в Кам’янці-Подільському реабілітаційного центру для учасників війни на сході країни.

Нагадаємо, що проект цент­ру реабілітації, причому міськрайонного, від Благодійної організації «Фонд підтримки учасників бойових дій «Наші» представив голова фонду, старшина ДУК «Правий сектор» Іван ДРОБНИЙ. Головна мета – допомога нашим хлопцям, котрі повертаються з війни (психологічна, юридична, бізнес-адаптаційна, матеріальна).

Як варіант – його можна інтег­рувати в уже діючу установу на вул.Героїв Небесної сотні, 46, де на добровільних засадах у власному приватному приміщенні вже успішно працює з хлопцями, які повернулися з війни, лікар Віктор ВОЙЦЕХІВСЬКИЙ. Віктор Олесьович має неабиякий до­свід реабілітації військовослужбовців, багато «афганців» завдячують йому успішною соціалізацією і адаптацією, а врешті й життям.

– Ні для кого не секрет, що майже кожен другий із тих, хто повернувся з війни, має проблеми з алкоголем, депресією тощо. Але ці люди не підуть до нарколога і не поїдуть у Скаржинці лікуватися. Вони можуть прийти тільки туди, де їм гарантована довірлива атмосфера, і туди, де вже були їхні побратими, – зазначив лікар Войцехівський. – І хлопці йдуть… Нам вдалося запобігти трьом суїцидам, багато хто позбавився від алкогольної залежності, повернувся в сім’ю, до роботи тощо.

З його словами погодилися всі присутні, зокрема головний лікар міської поліклініки Борис ЦВІГУН зазначив, що практика в’єтнамської війни показала, що 90% учасників бойових дій потребують реабілітації, і та ж прак­тика свідчить, що через 10 років після війни її жертв стає в десять разів більше (алкоголізм, суїцид тощо). Такі центри дуже потрібні, бо, на жаль, у діючих лікувальних закладах немає ні умов, ні фахівців, аби зарадити нашим захисникам.

Отже, при повній підтримці депутатського корпусу проблемою залишилась юридично-економічна форма існування центру, адже кошти з міського бюджету можна виділити тільки при певних умовах. Найімовірніше, міська рада укладе договір із надавачами реабілітаційних послуг і профінансує роботу, наскільки зможе. Наразі обговорення проекту триває.

БЕЗ КУПЮР І ПРЕСИ

Останнім публічно обговореним питанням засідання депутатського клубу стала зустріч із представниками обласної філії державного підприємства «СЕТАМ», яке надає допомогу органам місцевого самоврядування в продажу комунального майна.

А ось обговорити ремонти окремих об’єктів інфраструктури міста депутати вирішили за зачиненими дверима. Можливо, їхні думки про наші дороги, як і в багатьох кам’янчан, формулюються тільки недрукованою лексикою, тому сваритися забажали без преси.