Середа, 01 Травня 2024 р.
30 Березня 2018

МІСТОМ ПОВЗЕ РОТАВІРУС

Цього місяця містом інтенсивно шириться небезпечна ротавірусна інфекція. Підхопити хворобу вже встигли 20 кам’янчан.

– Хворіють переважно діти віком до 4 років, – повідомила лікар-епідеміолог Алла ГРИЦАЙ. – Уже зареєстровано аж 20 таких випадків, а ще, ймовірно, є хворі, які не зверталися по меддопомогу та лікувалися вдома. У народі ротавірусну інфекцію ще називають кишковим грипом, оскільки захворювання проявляється катаральними і кишковими розладами одночасно.

Ротавіруси, як правило, спричиняють важкі дегідратуючі діареї, від яких щорічно у світі помирає близько мільйона дітей віком до 5 років (за важкістю зневоднення ротавірусна інфекція поступається лише холері). Інфекція передається через забруднену вірусами їжу, руки та предмети вжитку. Інфікування під час контакту з хворим відбувається практично у 63% випадків.

Хочу звернути увагу батьків: якщо у вашої дитини діарея, не виключено, що це ротавірусний ентерит. Щоб уникнути розповсюдження інфекції, надати дитині адекватну медичну допомогу, запобігти вірусоносійству або ж ускладненню, слід негайно звернутися до лікарів, а не займатися самолікуванням.

Підготувала Галина МИХАЛЬСЬКА.