Субота, 27 Квітня 2024 р.
30 Березня 2018

ЗГАДАЛИ ВИЗВОЛИТЕЛІВ

Щороку 26 березня ми в глибокій повазі та шані низько схиляємо свої голови, згадуючи воїнів, які навесні 1944 року визволяли наше дороге і улюблене місто Ка­м’янець-Подільський від німецько-фашистських загарбників.

ЗГАДАЛИ ВИЗВОЛИТЕЛІВ26 березня, о 9.00, в місті відбулися мітинги, покладання вінків та квітів до братських могил воїнів, які загинули, визволяючи місто від ворога. Об 11.30 у сквері Танкістів відбувся загальноміський мітинг.

До присутніх із теплими словами звернувся міський голова, ветеран МВС полковник Михайло СІМАШКЕВИЧ, який нагадав про ті сповнені надії та тривог роки і закликав кам’янчан не забувати героїчне минуле нашого народу.

– 10 липня 1941 року ворожа нога ступила на територію нашого міста. Відтоді й до 26 березня 1944 ро­ку місто перебувало під німецько-фашистською окупацією. Уже в серпні 1941 року почалося масове знищення мирного населення, – розповів голова ради ветеранів міста, полковник у відставці Леонтій РОГАЛЬ. – Тут був створений міжнародний концтабір, до якого зігнали тисячі людей із Польщі, Угорщини, Чехії та інших країн поневоленої Європи. Всього було вбито і по-звірячому закатовано 85 тисяч ні в чому не винних людей. Вороги не щадили ні дітей, ні жінок, ні старих людей.

Звільнення м.Кам’янець-Подільський відбувалося в ході Проскурівсько-Чернівецької наступальної операції, яка здійснювалася з 4 березня по 17 квітня 1944 року. 6495 воїнів-героїв віддали своє життя у цьому двобої з німецько-фашистськими загарбниками і сплять вічним сном у братських могилах на теренах нашого міста.

Присутні на мітингу хвилиною мовчання вшанували воїнів, які загинули, щоб ми сьогодні жили під мирним небом. У цей час пролунав трикратний салют, який здійснили воїни місцевого гарнізону (начальник полковник Володимир РОДІКОВ). Сьогодні в нашому місті проживають 60 учасників бойових дій і 593 учасники Другої світової війни.

Анатолій БЕРНАДІН, керівник прес-центру міської ради ветеранів.