Четвер, 28 Березня 2024 р.
6 Квітня 2018

СПРАВИ ВІЙСЬКОВІ

У ЦЕНТРІ - КУРС НА РОЗВИТОКНасиченим, плідним і з планами на майбутнє видався дводенний робочий візит заступника міністра оборони України з питань європейської інтеграції генерал-лейтенанта Анатолія ПЕТРЕНКА до Кам’янець-Подільського військового гарнізону.

29-30 березня він зустрівся з командирами військових частин гарнізону, ознайомився зі станом справ у колективах, спроможностями Центру розмінування, процесом курсової підготовки українських саперів військовими інструкторами Збройних сил Канади та вручив сертифікати слухачам тренінгу за програмою підготовки операторів рівня «користувач» системи управління ін­формацією у протимінній діяльності ІМSМА. А ще поділився планами на май­бутнє:

– На базі Центру розмінування треба будувати центр досконалості протимінної діяльності, який у перспективі має стати найкращим у Європі. Ми маємо такий досвід – це Міжнародний центр миротворчості та безпеки на Львівщині, – зазначив Анатолій Петренко. – Нам потрібно відпрацювати належну законодавчу і нормативну бази в загальнодержавній системі протимінної діяльності, завершити роботу і ввести в дію загальнонаціональні стандарти, які відповідатимуть найкращим міжнародним зразкам у цій сфері. Розвинути Центр розмінування і провести його міжнародну сертифікацію, щоб він мав усі ліцензійні повноваження і на контроль якості виконання робіт із розмінування, і на проведення сертифікації тих підрозділів, які залучатимуться до виконання завдань із розмінування.

Гість додав, що сьогодні є підтримка в усіх гілках влади, вже завершено розробку проекту закону, який проходить погодження.

Також він передав новий автомобіль «Mitsubishi L-200» для оснащення групи розмінування центру, комп’ютери, оргтехніку, GPS-навігатори, придбані в рамках проекту «Розвиток потенціалу України з протимінної діяльності», що фінансується урядом Канади та реалізується коорди­натором проектів ОБСЄ в Україні.

Андрій АГЄЄВ, прес-офіцер регіонального медіа-центру Міноборони. (Фото автора)


МЕДАЛЬ ВІД НАТО

Пилип ГУК«Медаллю НАТО за особливі заслуги під час проходження служби» 2 квітня нагороджено інструктора відділення спеціальної підготовки Центру розмінування лейтенанта Пилипа ГУКА. До речі, такою нагородою в Україні відзначено лише двох військовослужбовців, які брали участь у миротворчих операціях.



Наш сапер відзначився під час проходження служби оператором зі знешко­дження саморобних вибухових пристроїв (СВП) в операції «Рішуча підтримка» в провінції Герат (Іс­ламська Республіка Афганістан). Вранці 23 травня 2017 р. лейтенанту Гуку та його групі поставили зав­дання знешкодити замінований автомобіль «Toyota», що знаходився у передмісті населеного пункту. Власне це не дозволяло знищити його на місці.

Оцінивши ситуацію, лейтенант вирішив використати пристрій із дистанційним керуванням для візуальної перевірки салону, під час якої камера зафіксувала 4 ємності жовтого кольору, детонуючий шнур і каністри з пальним між переднім та заднім сидіннями. Офіцер підійшов до авто, відчинив двері та за допомогою спец­обладнання для дистанційної роботи витягнув небезпечний вантаж. Після цього смертельну знахідку вивезли у безпечне місце та знищили.

Командування НАТО високо оцінило професіоналізм, хоробрість, рішучість і самовіддачу українського офіцера-сапера, який, ризикуючи власним життям, швидко виконав завдання

і убезпечив мирне насе­лення та персонал навчально-тренувального табору «Захід».

Вл. інф.