П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
13 Квітня 2018

У ПАРКАХ НАПАДАЮТЬ ЧЛЕНИСТОНОГІ

– Після великодньої прогулянки в дендропарку, що на Руських фільварках, зняла зі свого одягу аж п’ятьох кліщів, – розповіла наша читачка Аліна Михайлівна. – Добре, що паразити не встигли присмоктатися до тіла і вкусити. А скільки малюків бавляться в парку, не підозрюючи, що можуть наразитися на небезпеку. Адже укус кліща може призвести до серйозної хвороби. Невже кліщів не можна якось потравити?

Насправді можна, тільки не в Кам’янці. Якщо в столиці парки та прогулянкові зони обробляються отрутохімікатами проти кліщів, то в нашому місті про таке навіть не йдеться. Принаймні, так нам пояснили в мерії. Тому безпека кожного з нас у наших же руках.

Аби прогулянка парком чи лісом не довела до лікарняного ліжка, фахівці рекомендують одягати щільний одяг (бажано світлих кольорів) і головний убір, а також періодично оглядати себе на природі та ретельно вже вдома. В пригоді стануть і репеленти (засоби, що відлякують кліщів). Медики закликають громадян, яких укусив кліщ, одразу ж звертатися до інфекціоністів, інакше підступна хвороба вразить суглоби, серце, шкіру, може перейти у хронічну форму і навіть призвести до інвалідності.

Детальніше про небезпечні хвороби, які переносять кліщі, читайте на стор.3 блоку ТБ.