Субота, 20 Квітня 2024 р.
20 Квітня 2018

ПОДІЛЛЯ В 1793-1917 РОКАХ

Вважається, що період перебування Поділля під владою Російської імперії вивчений найменше. Тому в залі засідань Ратуші 13 квітня відбулася друга Всеукраїнська науково-практична конференція «Поділля в 1793-1917 роках». Відкрив її вступним словом директор історичного музею-заповідника Олександр ЗАРЕМБА.

На пленарному засіданні (його модератором був доктор філософії Ростислав МАЙОР із нашого музею) заслухано 6 доповідей. Найбільшу зацікавленість викликала інформація кандидата історичних наук із Хмельницького Валерія ДЯЧКА «Історична постать Устима Кар­манюка у світлі архівних джерел». Під Карманюком (саме так він іменується в джерелах) історик має на увазі того, кого традиційно називають Кармалюком чи Кармелюком. Із позицією вченого, яка базується на фактах, повністю згодні колеги-історики, а от краєзнавці та чиновники в більшості бачать в особі Устима традиційного народного месника і аж ніяк не розбійника. Тому такий інтерес викликає давно обіцяна Валерієм Дячком монографія, яку вчений все шліфує і не видає.

Кандидати історичних наук Валерій ІВАНЧИШЕН і Віталіна ЮРЧЕНКО з Києва звернулися до невідомої сторінки спадщини мистецтвознавця Костя Широцького та проаналізували його розвідку «Іванець» в контексті дослідження традицій проведення подільського ярмарку.

Далі на пленарному засіданні були виступи місцевих науковців. Кандидат історичних наук Андрій ХОПТЯР присвятив доповідь міській поліції губернського центру за часів Російської імперії, а доктор історичних наук Анатолій СКРИПНИК повідав про особливості функціонування бюрократичної системи губернських установ у військовій площині на початку ХІХ століття. Топоніміку Старого міста на межі ХІХ-ХХ століть розкрив кандидат історичних наук Ігор СТАРЕНЬКИЙ, а завідувач сектору «Старий замок» нашого музею Сергій КАЛУЦЬКИЙ присвятив доповідь контрабанді в торгівлі.

Далі відбулися засідання в трьох секціях: «Суспільно-політичне та військове життя», «Культурно-освітнє та релігійне життя» та «Економіка. Медицина. Повсякдення».