Середа, 24 Квітня 2024 р.
11 Травня 2018

МАЄМО ПЕРШИЙ СКАЗ

У місті різко збільшилася кількість пацієнтів, направлених із міської поліклініки до лікарні з підозрою на інфікування вірусом сказу після укусів дикими та свійськими тваринами.

Як розповіла заступник головного лікаря міської лікарні №1 Тетяна ДІДИЧ, лише з 12 по 30 квітня до міської лікарні №1 із приводу імунізації проти сказу звернулися аж 8 осіб, яким призначали введення антирабічного імуноглобуліну.

– Зазначу, що з них тільки один випадок має лабораторно підтверджене інфікування тварини, котра вкусила, – каже Тетяна Василівна. – Тварина, інфікована вірусом сказу, проживала у Вінницькій області. Важливим є те, що загроза життю людини настає вже з моменту укусу тварини, хворої на сказ. Тому зволікати не можна – необхідно одразу звернутися по спеціалізовану допомогу, зокрема до травматологічного кабінету міської поліклініки №1 (вул.Огієнка, 20).

За даними статистичних звітів, із приводу укусів тваринами до міської поліклініки щорічно звертаються близько 150 осіб. Із них 40 особам призначається введення тільки антирабічної вакцини. Проте комбіноване лікування призначалося за показами близько 15 особам.

Галина МИХАЛЬСЬКА.


ОСКАЖЕНІЮ ЧИ НІ?!

МАЄМО ПЕРШИЙ СКАЗЦе питання постає перед кожною людиною тільки-но її вкусила дика тварина, бродяча собака, щур, домашній хо­м’як чи навіть кіт. Сказ – це надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба, яка супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю. Щорічно від цієї недуги у світі гинуть 20-70 тисяч людей.

На сказ можуть хворіти теплокровні тварини (коти, собаки, свійські та дикі). У природі недуга поширена серед лисиць, вовків, єно­тів, куниць, борсуків і кажанів. Активні вогнища природного типу цієї особливо небезпечної інфекції практично існують на всій території України.

Захворювання на сказ є наслідком пізнього звернення покусаних осіб по медичну допомогу, порушення режиму щеплень або незавершений курс імунізації. Єдина можливість уникнути смерті – щеп­лення.

У тварин, хворих на сказ, змінюється поведінка. Дикі втрачають страх, наближаються до людських осель, нападають на домашніх тварин або людей. А свійські можуть бути неспокійними або пригніченими, відмовлятися від їжі та води, кусати, дряпати господарів, нападати на інших людей.

Про появу таких тварин необхідно негайно сповіс­тити Міськрайонне управління Держпродспоживслужби (Нігинське шо­се, 30а, тел.: 4-14-14).

Збудник сказу (вірус) знаходиться у слині хворої тварини. Небезпечними можуть бути не тільки укуси, але й заслинення і подряпини. Від місця пошкодження по нервовій тканині вірус просувається до головного мозку, де вражає важливі життєві центри, що призводить до загибелі.

Хворі тварини небезпечні вже до початку проявів не­дуги, бо у них прихований

період захворювання триває 7-8 днів (у людини – до 1 року). Несуть загрозу навіть здорові на вигляд тварини, тому слід уникати небезпечних контактів із дикими та без­доглядними.

Запобігти сказу можна за умови дотримання таких правил:

1. Усі громадяни зобов’язані щорічно прищеплювати своїх улюбленців від сказу. Утримувати собак лише на прив’язі або у вольєрах. Категорично забороняється пастухам використовувати під час випасання худоби сторожових собак, які не отримали щеплення від сказу.

2. У жодному разі не вбивати тварини, котра покусала людину чи іншу тварину. Її варто ізолювати і спостерігати за поведінкою протягом

10 днів. Про це негайно повідомити медичного і ветеринарного працівника.

3. Про появу біля сільськогосподарських тварин хижаків (лисиць, вовків тощо) і нанесення ними укусів необхідно терміново сповістити сільських або міського голову, ветеринарних і медичних працівників.

4. Пам’ятайте, що кожна дика тварина, яка поводиться незвично (наближається до людей, тварин, населеного пункту), може бути хвора на сказ. Не можна знімати шкури з такої відстріляної тварини, слід сповістити про неї вет­працівників.

5. Кожен випадок незвичного поводження тварин (збудження, поїдання сторонніх предметів) потрібно перевіряти. До з’ясування причин захворювання ветпрацівникам при наданні допомоги тварині слід дотримуватися правил безпеки.

6. Варто уникати зайвого контакту із тваринами, насамперед це стосується дітей.

Як діяти, коли вас вкусили.

1. Терміново (бо вірус потрапляє в організм упродовж 15 хвилин) промити рану або місце, де опинилася слина, великою кількістю проточної води і натерти шкіру господарським милом до утворення густої піни. Звернутися у медичний заклад і повністю пройти курс щеплень за передбачений строк.

2. Суворо дотримувати­ся режиму, призначеного лікарем. Вживання будь-яких спиртних напоїв у період вакцинації та протягом 6 місяців категорично заборонене.

У пунктах надання антирабічної допомоги є запас необхідних вакцин та імуноглобуліну, який забезпечується коштом міського бюджету. Ця медична допомога надається безкоштовно.

Тетяна ДІДИЧ, заступник головного лікаря міської лікарні №1.