П'ятница, 29 Березня 2024 р.
1 Червня 2018

«УКРАЇНА» В ОГНІ

«…Будинки теж мають душу і їм теж буває боляче. В цього будинку подвійний біль. Спочатку його покинули, а тепер він зранений пожежею…», – так користувачі «Фейсбуку» коментують масштабну пожежу недобудованого приміщення колишнього готелю «Україна», що на вулиці Лесі Українки.

2 червня, близько 9 вечора, очевидці помітили дим з даху будівлі і одразу викликали пожежних. Проте вогонь мав інші плани і не підкорювався майже 2 години.

«УКРАЇНА» В ОГНІ 1«УКРАЇНА» В ОГНІ 2«УКРАЇНА» В ОГНІ 3

За інформацією Головного управління ДСНС в області, вогнем знищено покрівля будівлі готелю на площі 300 кв.м. Причина пожежі – підпал та необережне поводження з вогнем. Збитки та особа, що підпалила – встановлюються. Пожежу ліквідовано 5 ДПРЧ, 6 ДПРЧ, 37ДПРЧ, МПК Гуменці, МПК Ходорівці. Всього до гасіння пожежі було залучено 10 одиниць пожежно-рятувальної та спеціальної техніки та 25 рятувальників, в тому числі підрозділи місцевих пожежних команд та добровільних пожежних дружин гарнізону. Нещасних випадків на пожежі не було.

Готель "Україна" старе фото– Памְ’ятаю, коли це ще був діючий величезний готель, в який з’їжджалися всі гості міста і який був другою візитівкою міста після фортеці. Всі чекали, коли його нарешті відбудують, або хоча б перероблять у якийсь торгівельний центр. Але ніхто не очікував такого повороту. Шкода, що цю будівлю «розбудили» саме так, – ділиться спогадами засмучена пенсіонерка 67-річна Олена Інокентіївна.

– Ми бачили, як туди часто залазили то діти, то молодь напідпитку, а для безхатченків довгобуд взагалі слугував житлом. Так би мовити, готель виконував свою функцію навіть після занепаду. Але я впевнений, що це підпал: або через заздрість, адже у будівлі є власники – тернополяни, які точно планували активно почати реконструкцію, або через необережність, бо перед початком пожежі на даху бачили двох підлітків – запевняє 32-річний приватний підприємець Руслан.

Нагадаємо, що власником колишнього готелю «Україна» є ТОВ «Сатека». Саме ця організація ще 2015 року отримала дозвіл від міської влади на розроблення проекту землеустрою щодо відведення тут земельної ділянки під житловий багатоквартирний будинок із вбудованими закладами громадського призначення в центрі міста.

Ольга БАНАХ.

Фото з соціальних мереж.