Четвер, 25 Квітня 2024 р.
1 Червня 2018

БЕБІ-БОКСИ ЩЕ НАРОДЖУЮТЬ

Збільшити народжуваність, озброївшись досвідом Фінляндії, днями вирішили в Уряді України. Наші високопосадовці ініціюють, аби кожен малюк при народженні отримував бебі-бокси з необхідними речами для перших тижнів, а також анонсують появу «муніципальної няні».

На своїй сторінці у «Фейсбуку» Прем’єр-міністр України Володимир ГРОЙСМАН розписав ініціативи. Так, із 1 вересня кожна мама немовляти отримуватиме пакунок-подарунок. Тут будуть підгузки, пелюшки, ковдри, пляшечки, присипки, соски, навчальна література та інше на суму близько 5000 грн.

Запровадженням проекту «Муніципальна няня» Уряд хоче допомогти мамі, яка працює. З 1 січня 2019 р. кожна родина зможе отримати часткову компенсацію зарплати няні, яка доглядає за дитиною до 3-х років. Єдина умова – няня має бути працевлаштована офіційно. Компенсація дорів­нюватиме прожит­ковому мінімуму – на сьогодні це близько 1500 грн.

До речі, Уряд Фінляндії почав роздавати коробки для малюків ще 1938 р. спочатку незаможним родинам, але згодом і для всіх породіль, які мали стати на облік до четвертого місяця вагітності. Таким чином державний презент не лише надавав матусям усе необхідне, але й привчав їх користуватися послугами лікарів.

Позитивно сприйняли новину про бебі-бокси і в міському Перинатальному центрі.

– Поки що чекаємо на розпорядження згори, які й проллють світло, за чиї кошти і в який спосіб втілюватиметься цей проект, – коментує головний лікар центру Олександр ГУРСЬКИЙ. – Цей крок слушний і правильний. Недавно на колегії департаменту охорони здоров’я ОДА оприлюднили, що в області на 23% зменшилася народжуваність. Цифра шокуюча. Сподіваємося, що завдяки новому проекту народжуваність і на Хмельниччині, і в Україні вдасться підвищити.