Середа, 24 Квітня 2024 р.
15 Червня 2018

ЖИВІ «ЗЕРНЯТА» ТОМАТІВ

Українські томати потрапили до групи ризику завдяки Туреччині.

Як стверджують у ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області, на урожай помідорів зазіхнула південноамериканська томатна міль – небезпечний карантинний шкідник овочевих культур, поширений у багатьох країнах Європи, Африки та Південної Америки. Живі личинки молі у вантажі свіжих помідорів недавно виявили на митному посту «Хмельницький – центральний» під час проведення санітарного контролю. Майже 20 т овочів повернули назад на їхню сонячну батьківщину. 

На офіційному сайті ГУ Держпродспоживслужби області зазначено, що шкідник ласує здебільшого помідорами – утворює великі плями на листі, так звані «міни», вигризає довгі ходи в стеблах і пагонах, зелених і зрілих плодах, вражає грибковим захворюванням, що призводить до їх гниття. Втрати урожаю можуть сягнути 50-100%. Також міль є небезпечною для рослин родини пасльонових, зокрема баклажанів і картоплі, яка для багатьох є другим хлібом.

Вважається, що імпортовані плоди томатів є основним шляхом поширення південноамериканського шкідника. Тому, якби не оперативність служби фітосанітарної безпеки, не бачили б ми урожаю помідорів, як своїх вух без дзеркала. 

Вікторія БОЯРШИНОВА.