Субота, 27 Квітня 2024 р.
15 Червня 2018

КІНА НЕ БУДЕ, ПОЛОГІВ ТЕЖ?

Кінотеатри, культурні, розважальні та навіть медзаклади опинилися під загрозою закриття, – такий вердикт фахівців ДСНС після позапланових перевірок. Нагадаємо, що після трагедії в російському Кемерові та одеському дитячому таборі «Вікторія» Кабмін ще у березні наказав ДСНСникам перевірити торговельно-розважальні заклади, школи, садочки й лікарні.

За інформацією обласної прес-служби ДСНС, на Хмельниччині, за станом на 6 червня, позапланові перевірки відбулися у 1008 закладах. Підготовлено та направлено до Хмельницького окружного адміністративного суду 30 позовних заяв про повне або часткове зупинення експлуатації приміщень.

На Кам’янеччині «під суд» потрапили кінотеатри «Дружба» і «Юність», РЦКМ «Розмай», розважальний комплекс «Арена плюс», санаторій «Лісова пісня», роботу яких пропонують призупинити. Частково зупинити експлуатацію приміщень пропонують у відділенні педіатрії перинатального центру та терапевтичному відділенні Центральної райлікарні.

– На цих об’єктах викрито значні порушення техногенної та пожежної безпеки, які можуть нести загрозу життю людей, – коментує начальник Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу ГУ ДСНС у Хмельницькій області Олексій СТРЕМІНСЬКИЙ. – Зокрема, несправні пожежні сигналізації, шляхи евакуації оббиті горючими матеріалами, не працюють пожежні крани, відсутні вогнегасники, дерев’яні конструкції горищ не оброблені вогнетривким розчином, є проблеми з електромережею тощо. Все це може призвести до пожежі та завершитися трагедією. Ці об’єкти мали 2 місяці, щоб усунути недоліки. Наразі майже всі повністю владнали ситуацію.

Втім у керівників міста і району власна думка на висновки перевірок. 

Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ:

– Почну з того, що всі об’єкти, на які складені приписи, збудовані близько двадцяти років тому, прийняті в експлуатацію державними комісіями й перевіряються працівниками пожежної охорони. За два десятиліття жодних претензій не було.

Усі акти, написані начальником міськрайонного відділу ГУ ДСНС у Хмельницькій області Олексієм Стремінським, мають ідентичний за змістом порушень характер. Вищеназваний керівник настільки захопився цими приписами, що акт по перинатальному центру складений на 4-поверхову будівлю, яка в усі часи свого існування була 3-поверховою, а вказаного ним поверху просто не існує.

Варто згадати й готель «Україна», який палав на все місто буквально тиждень тому. І хоча неозброєним оком було видно його небезпечний стан, вказана служба цього не бачила. Все було гаразд.

Зупинюся на перинатальному центрі – медзакладі, де народжуються діти, перебувають вагітні. По-перше, Олексій Стремінський вимагає заборонити часткову експлуатацію відділення педіатрії, незважаючи на те, наскільки життєво важливим воно є. При цьому, вказавши в акті близько сорока порушень, у тексті немає жодного слова про те, що ці порушення є саме у відділенні педіатрії. Тоді ж про що йдеться, якщо маємо в перинатальному близько п’яти різних відділень?  

Протиріччя та безграмотність приписів вражає. Наприклад, у пункті 1 зазначено, що в перинатальному центрі немає сигналізації, а у пункті 2 зовсім інше – сигналізація, яка взагалі нібито відсутня, частково не працює. То виникає запитання до того, хто складав зауваження, – є сигналізація чи немає?

Просто комічним є й пункт про те, що системи внутрішнього пожежного водопостачання зроблені з горючих матеріалів. Але всі труби, за якими можна було це визначити, вмуровані в стіни, які ніхто для перевірки не пробивав. Як можна було це визначити на око, теж не зрозуміло.

Працівники, які здійснювали перевірку згідно з визначеним переліком питань, мали право в рамках своїх повноважень перевірити лише три фактори: чи здійснювалися навчання працівників на випадок пожежі, наявність інформації про шляхи евакуації та зовнішнє протипожежне водопостачання. Попри це, перевіряли все.

Враховуючи перелічені факти, і це ще далеко не всі, ми направили звернення міністру внутрішніх справ Арсену АВАКОВУ і голові Державної служби України з надзвичайних ситуацій Миколі ЧЕЧОТКІНУ щодо об’єктивного вивчення цієї ситуації та вжиття відповідних заходів.

На 20 червня призначено перше судове засідання у цій справі, яке, я думаю, розставить усі крапки над «і».

Голова райдержадміністрації Василь СУКАЧ також вважає, що перевірку проведено з порушеннями:

– За 10 днів фахівці мали б нас попередити про перевірку, зробити припис, скласти акт і дати два місяці на усунення недоліків. Термін мали погодити або з керівником об’єкта, або з головою РДА. Через два місяці мали б знову скласти акт і, у разі невиправлення, подати до суду. Закриття об’єкта має відбуватися лише тоді, коли є загроза для життя людей, а таких причин не було. Цього не зробили, а натомість одразу подали до суду. Я думаю, що суд ми обов’язково виграємо, бо правда на нашому боці. Виявлені порушення практично на 99% усунуто.

На нещодавніх сесіях райради виділено близько 100 тисяч гривень із районного бюджету на замірення опору, купівлю вогнегасників, просочення конструкцій у райлікарні. Там роками нічого не робилося, і ми також не можемо все привести до ладу за півроку. Близько 50 тисяч гривень виділено і на «Розмай». Над усуненням недоліків  працюватимемо й надалі, але при нашому бюджеті все зробити за рік неможливо. Не розумію, чому з таким нерозумінням до цього поставилися перевіряючі. Не уявляю, як можна закрити лікарню чи «Розмай»? Хотів би побачити цей художній фільм.