П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
15 Червня 2018

ЧОМУ В ЖЕКУ БУЛО ШВИДШЕ?

– Збираючи документи для субсидії, в мене виникла необхідність взяти довідку про склад сім’ї. Раніше її видавали в ЖЕКу, і вся процедура займала небагато часу. А тепер за цим папером треба йти на перший поверх виконкому, де людей повно, і за день не впораєшся. Я туди вже два тижні ходжу, – таку скаргу висловив, завітавши до редакції, кам’янчанин Олександр УСАНОВ. – Навіщо позабирали все з ЖЕКів – для людей же то було зручніше? Куди ми котимося? Раніше мені й субсидії не треба було – вистачало заплатити за комуналку, а тепер одні поневіряння.

Запитання Олександра Павловича ми переадресували в мерію. Керуючий справами виконкому міськради Яна МЕЛЬНИЧУК так прокоментувала ситуацію:

– У зв’язку з тим, що з 1 травня цього року набули чинності нові правила нарахування субсидій, щодня близько сотні мешканців звертаються по довідки про склад сім’ї, які є необхідними для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Із набуттям чинності законів «Про свободу пересування і вільний вибір місця проживання в Україні» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг» отримати такі довідки можна у відділі реєстрації місця проживання юридичного управління міської ради, який було створено 4 квітня 2016 року.

Оскільки бази, що зберігалися у ЖЕКах, є застарілими, і в процесі роботи було виявлено низ­ку невідповідностей, адже за декілька десятків років склад сімей змінювався (неповні та недостовірні дані про осіб, що фактично прожи­вають у квартирі, відсутні відомості про раніше зареєстрованих малолітніх дітей тощо), то вони потребують уточнення інформації. Оскільки було отримано 22 тисячі запитів на осіб, які одержують субсидію, всіх їх потрібно перевірити і виправити невідповідності. Та, незважаючи на це, працівники міської ради намагаються в термін за два дні надати відповіді всім заявникам.

Також кожному кам’янчанину варто пам’ятати, що відповідальність за надання недостовірних даних при оформленні соціальних послуг несе заявник згід­но з визначеними законодавством документами.