П'ятница, 29 Березня 2024 р.
22 Червня 2018

АРХЕОЛОГІЧНІ ХРОНІКИ: ЩО ЗНОВУ ВИКОПАЛИ?

На території Старого замку не тільки жваво проводять екскурсії, а й жваво копають. Цьому підтвердження – продовження археологічних досліджень на місці розташування церкви Покрови Богородиці та костелу святого Станіслава, які навколо себе збирають сотні туристів, що відірвалися від екскурсоводів. Про унікальні знахідки нам розповів кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Ігор СТАРЕНЬКИЙ.

АРХЕОЛОГІЧНІ ХРОНІКИ: ЩО ЗНОВУ ВИКОПАЛИ?– Сам процес розпочався ще торік, коли проводилися георадарні дослідження, – каже він. – Уже давно існувала ідея дослідження костелу святого Станіслава та Покровської церкви. Було укладено договір між Кам’янець-Подільським держав­ним історичним музеєм-заповідником і ДП НДЦ «Охоронна археологічна служба України» ІА НАНУ на проведення робіт, керівником яких стала старший науковий співробітник Інституту археології Лариса ВИНОГРОДСЬКА. Нашою головною метою було розкрити фундаменти костелу та церкви, а також визначити, чи було поховання князів Коріатовичів у церкві.

За словами науковця, серед цікавинок та унікальних знахідок вдалося виявити очікувані місця фундаментів обох споруд, а також некрополя XIIIXIV століть, який прилягає до Покровської церкви. Це може означати, що храм не литовського, а давньоруського періоду. Крім того, археологам вдалося виявити вогнище, рештки якого містили матеріали XIV століття, включаючи східний фаянсовий імпорт (золотоординський чи іранський). Також було виявлено нашарування більш ранніх епох, зокрема пізнього етапу чорноліської культури VIII-IX ст. до н.е. та трипільської культури. Цікавими, звичайно, є речі, які супроводжували поховання – це срібні скроневі кільця, пряжки, певна кіль­кість матеріалу, включаючи дві монети, які відносяться до часу кам’янецького еялету.

Щодо виявлених скелетів жінки і чоловіка, то, за словами Ігоря Олександровича, остаточні коментарі щодо знахідки дадуть антропологи. Єдине, що можна зазначити, – в скелеті чоловіка, між ребрами, було виявлено стрілу.

Відомо, що археологічні дослідження триватимуть до кінця червня, однак роботи польового сезону археологів триватимуть на території Ка­м’янця та району впродовж сезону. Після повного дослідження комплексу церкви та костелу будуть проведені консерваційні роботи, і виявлені об’єкти стануть доступними для огляду туристами. А саму консервацію проведуть наступного року, після другої черги археологічних досліджень. Щодо знахідок, то вони зберігатимуться у фондах музею, частина яких буде виставлена в експозиції.

Ігор КИРИЛЮК.