П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
6 Липня 2018

ЩО ВБИЛО РИБУ?

Погана якість води і перевищений вміст у ній забруднюючих речовин могли призвести до масової загибелі риби у р.Смотрич, біля Цибулівської ГЕС, що відбулося наприкінці червня (див. «Подолянин» від 28 червня ц.р.).

За словами спеціалістів облекоінспекції, саме у місці скупчення мертвої риби вода була гірша ніж вище за течією. Тож там могли помити бочку з-під хімікатів або ж вилити у воду нечистоти із септика.

– Працівниками Держекоінспекції у Хмельницькій області здійснено відбір проб поверхневих вод річки Смот­рич, – коментує прес-служба інспекції. – За результатами досліджень поверхневих вод р.Смотрич, у створі, де проведено відбір, відносно створу вище за течією, спостерігається погіршення якості поверхневих вод за такими показниками: солі – в 1 раз; завислі речовини – в 1,4; хімічне споживання кисню – у 2 рази; біологічне споживання кисню – у 2,7; фосфати – в 1,1; азот амонійний – в 1; активні поверхневі речовини (миючі засоби) – у 2,5.

За результатами лабораторних досліджень Держпродспоживслужби, у воді виявлено перевищення нітратів у 4 рази, а також знайдено фосфорорганічні сполуки, яких там взагалі не має бути. Саме ці речовини використовуються для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин.