Середа, 24 Квітня 2024 р.
6 Липня 2018

НИНІ – ДРУГИЙ РАУНД

Сьогодні депутати зберуться на сесію міської ради, яка мала б завершитися ще 4 липня, проте через шалені пристрасті у залі та відсутність конструктивізму міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ перервав засідання.

«НАЙВАЖЛИВІШЕ» – СЛІДКУВАТИ ЗА КОЛЕГАМИ

Суперечки виникли ще під час формування порядку денного. Схематично події виглядали приблизно так.

Голова фракції ВО «Свобода» Михайло ПОСІТКО запропонував створити комісію із перевірки дотримання вимог законодавства при будівництві на вул.Зарванська, 7, у складі 5 осіб, троє з яких мусили би бути обов’язково зі «Свободи». Причина – підозра, що на місці будівництва працювали не археологи, а екскаватори. Як відомо, у Старому місті перед початком будівельних робіт повинні здійснюватися відповідні дослідження.

Голова фракції БПП «Солідарність» Василь КОБИЛЬНИК зазначив, що це несправедливо, адже у міській раді – дев’ять політичних сил, і логічно було б обійтися без монополії.

Місцевих «свободівців» приїхали підтримати однопартійці з області, у т.ч. депутат облради Юрій СМАЛЬ, котрий почав наполягати на створенні комісії з більшістю від «Свободи», попутно звинувативши міську владу в знищенні Старого міста.

Голова фракції «Відродження» Валерій СЛОБОДЯН, що якраз і взявся за реконструкцію колишнього універмагу «Смотрич» і будівництво на Зарванській, сказав, що не має нічого проти перевірки, однак комісія не повинна бути заангажованою однією політсилою. Також Валерій Анатолійович висловив припущення щодо причин раптового дослідження цього будівництва. На його думку, це сталося тому, що на сесії він мав звітувати як голова тимчасової комісії із перевірки законності розташування будівлі на вул.Князів Коріатовичів, 72г, власником якої є… саме Михайло Посітко. А той, мабуть, не хоче чути про виявлені комісією порушення.

СЕСІЮ ПЕРЕРВАЛИ, АЛЕ ПРИСТРАСТІ НЕ ВЩУХЛИ

Коли в залі стало важко перекрикувати один одного, мер припинив засідання сесії, втім прокоментував події на своїй сторінці у «Facebook»:

«Тридцять життєво важливих для наших кам’янчан питань сесії, серед яких – нові проекти, що потребують фінансової підтримки, зокрема, затвердження з міського бюджету проекту Нової української школи, зарплата для освітян, фінансування громадських ініціатив – усе це сьогодні залишилося без розгляду.

Та хіба це турбує «Свободу», яка не голосує за бюджет міста, не підтримує виділення коштів на медицину, культуру, соціальний захист, ігноруючи сотні важливих рішень? «За» ця політична сила голосує лише тоді, коли розглядаються питання сплати податку за землю їхніх однопартійців чи вирішення інших земельних питань у власних інтересах. А те, що стосується стотисячного міста, – байдуже. Розуміємо, що ситуація, яку сьогодні розіграли у сесійній залі, – початок передвиборчих перегонів. Та попри всі методи, нам не стануть на заваді, щоби працювати для громади».

Через декілька годин після завершення сесії прес-конференцію скликали члени комісії, що перевіряла будівлю на Князів Коріатовичів, 72г, на чолі з головою Валерієм Слободяном. Принагідно він сказав журналістам, що перевірок не боїться, екскаватором збиралося тільки будівельне сміття, накопичене там за багато років, і техніка припинила роботу, коли сказали археологи, з якими укладений договір.

Далі слово передали секретарю комісії Борису ЦВІГУНУ для зачитування звіту комісії на шести аркушах. У висновках, зокрема, сказано:

«Будівля на вулиці Князів Коріатовичів, 72г, побудована з істотними відхиленнями від проектної документації, а відтак є самочинним будівництвом. Декларація про готовність об’єкта зареєстрована незаконно.

При укладенні договору про пайову участь надано неправдиву інформацію щодо реконструкції фактично неіснуючого об’єкта нерухомого майна вартістю 91021 грн., при цьому приховано факт здійснення нового будівництва вартістю 1578000 грн., чим завдано міському бюджету втрат на суму близько 65000 грн.».

Власну заяву в мережі «Facebook» зробив і Михайло Посітко, де зазначив:

«Вимушений прокоментувати мотиви, що стосуються перевірки кварталу навкруг колишнього універмагу «Смотрич».

Нами рухає засторога щодо можливих трагедій. Ними – жадоба помсти і мрія знищити ВО «Свободу» в Кам’янці.

Тому, якщо ви спортсмен, бюджетник, людина, котра опинилася з якихось причин у залежності від сьогоднішньої ситої владної «еліти», добре подумайте перед тим, як вам накажуть іти на сесію Кам’янець-­Подільської міської ради у п’ятницю.

Я не боюся жодних розслідувань щодо власного майна, готовий доводити свою правоту в суді».