П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
20 Липня 2018

А БРУКІВКА ВСЕ СТАРІШАЄ

А БРУКІВКА ВСЕ СТАРІШАЄ Усі пам’ятають, як у квітні на відкритті турсезону за міською Ратушею було презентовано законсервовану археологічну знахідку – найдавнішу в Україні бруківку другої половини XVIII століття, знайдену 2016 року. Проте минулого тижня, здається, вона втратила цей статус, бо на вул.Довга археологи виявили бруківку майже на сто років старшу. Сталося це під час археологічного нагляду за земляними роботами на вул.Дов­га, 2, у районі Новопланівського мосту.

– Там у 2008-2010 роках було зведено будинок на місці втраченої свого часу історичної забудови. Через невідповідність технічним умовам його розібрали. Під час вибірки з фундаментів цього сучасного будинку ми знайшли рештки фундаментів XVII століття та велетенську сміттєву яму кінця XVII – першої половини ХVIII століття. Саме під цією ямою було виявлено мощення, яке можна датувати не пізніше ніж кінцем XVII століття, – розповів сайту «Є» керівник Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції, кандидат історичних наук Павло НЕЧИТАЙЛО.

Науковці сподіваються, що якийсь фрагмент цього мощення також буде збережено, і планують звернутися з відповідним проханням до міської влади.