Субота, 20 Квітня 2024 р.
27 Липня 2018

КОЛИ ВІДНОВЛЯТЬ ФОРТЕЦЮ?

25 липня міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ мав нараду із представником Міністерства культури України, начальником управління охорони культурної спадщини Олександром ЄПІФАНОВИМ та директором інституту «УкрНДІ­проектреставрація» Василем ТИМКОВИЧЕМ. Одне з питань зустрічі стосувалося відновлення частини муру Північного бастіону Старої фортеці, який 14 лютого цього року зазнав руйнації.

КОЛИ ВІДНОВЛЯТЬ ФОРТЕЦЮ?– Фахівці інституту розробили документацію на протиаварійні заходи, не врахувавши найголовнішої вимоги, на якій наголошувало місто – роботи повинні проводитися зі спе­цифікою того, що це пам’ятка національного значення, – розповідає Михайло Євстафійович. – За технологією, яку нам надали розробники, все виглядає бездоганно, але якщо реставраційні роботи провести за такою схемою, втрачається власне автентичність пам’ятки, оскільки не враховано, що вона має виглядати як історичне надбання. Тому самотужки, на місцевому рівні, як це здається багатьом, теж не маємо права робити жодних кроків. Проект, який затвердить інститут, повинен пройти всі експертизи та погодження, а це займе час.

Тому, чи встигнемо до осені, попри величезне бажання, невідомо.

На фінансування реставраційних робіт із бюджету Міністерства культури теж не можемо розраховувати, оскільки наша фортеця перебуває на місцевому балансі. А Міністерство виділяє гроші лише на ті пам’ятки, які перебувають у його відомстві.

Обговорили й інші проблемні питання, зокрема щодо розробки опорного плану, який міс­то надало в проектний інститут ще два роки тому, а результату досі немає. Як зауважив Олександр Єпіфанов, така ситуація є порушенням договірних відносин, і він візьме все під свій контроль, а винні нестимуть відповідальність.