Середа, 08 Травня 2024 р.
27 Липня 2018

НЕМОВЛЯТАМ – ШАНС НА ЖИТТЯ

– Не дай Боже, щоб такі випадки траплялися, але коли вже матір таки вирішить покинути свою дитину – нехай зробить це тут, а не десь на смітнику чи під чиїмись дверима, – от з такими словами 26 липня на презентації «Вікна життя» до присутніх звернувся головний лікар міського Перинатального центру Олександр ГУРСЬКИЙ. До центру завітали міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ і народний депутат України Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО.

НЕМОВЛЯТАМ - ШАНС НА ЖИТТЯТакі «вікна» – звичне для багатьох європейських країн явище, але в Кам’янці-Подільському з’явилося вперше. У центрі запевняють, що за попередні три роки покинутих дітей не було, адже відповідні служби працюють оперативно, проводять профілактичні розмови, результативно діє й «Школа відповідального батьківства».

– Звичайно, «вікно» – це не точка неповернення, бо, відповідно до закону, дитину можна забрати протягом двох місяців. Щоправда, Міністерство охорони здоров’я України переглядає цей строк і планує скоротити його до одного тижня, – каже Олександр Станіславович. – Тут усе просто: людина приносить немовля, відчиняє вікно, залишає і натискає на дзвінок, аби працівники центру протягом кількох хвилин забрали дитину. Шукати матір ніхто не буде, бо то її свідомий вибір.

Одразу після презентації Михайло Євстафійович та Володимир Володимирович оглянули свіжовідремонтовану післяпологову палату, відкриття якої планується найближчим часом. Представники влади навіть пообіцяли фінансову допомогу, аби закінчити всі приготування.

– Раніше тут протікав дах, тому через день рятували приміщення від потопів, – розповідає Олександр Гурський. – Тепер усе відремонтували, а ще зробили окремі ванну кімнату, невеличку кухню та відповідну кімнату для рідних породіллі.

Ольга БАНАХ.