П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
10 Серпня 2018

ЦІНАМИ ПО ГАМАНЦЯХ, АБО ЗНАЙДИ 10 ВІДМІННОСТЕЙ

– У магазинах буваю через день, і сказати, що я обурена, – це нічого не сказати, – пише в листі до «Подолянина» 44-річна Людмила Валентинівна. – Мало того, що на один і той самий продукт, наприклад, хліб, у різних магазинах ціни зовсім не схожі, то ще й на власні очі бачила, як цей хліб завозять і сортують. Водій, який приїхав на вантажівці з випічкою, спокійнесенько переносив ящики з булочками. І коли одна з них впала на землю (без поліетиленового пакетика – лише уявіть!), він підняв її з брудної підлоги і брудними руками поклав назад до інших. Але це ще півбіди! Ціни на смаколики вражають: у магазинчику навпроти мого будинку невеличкий пончик із джемом коштує 8 гривень, у цент­ральній частині міста такий же коштує 7 гривень, а на ринку – 4. Що ж то за акція така: «купи один за ціною двох»?! Куди звертатися і на кого скаржитися – невідомо, бо ж тепер організації перейменували, скоротили і об’єднали.

Останнім часом дедалі гостріше постає питання «неврівноважених» цін, які так і норовлять «покусати» гаманці українців. Не є винятком і туристична перлина Поділля, адже кам’янчани скаржаться не на копійчану різницю, а різницю в десятки гривень.

– Коли люди доживають до мого віку, аптека стає для них чи не другою домівкою, – ділиться 69-річна Марія Михайлівна. – Ліки купую систематично: знеболювальні уколи, протизапальні таблетки, загоювальні мазі, заспокійливі краплі… Це лише неповний перелік того, що завжди мусить бути вдома. Але ж із моєю пенсією кожна копійка на вагу золота, тому навіть найменша різниця у цінах – це удар по бюджету. Дивуюся, але часом за однаковісінькі ліки (одного і того ж виробника і тієї ж самої дози) в різних аптеках вимагають кошти з різницею у 10-50 гри­вень. Здавалося б, ідемо до Європи, а українців дурять, як сліпих мишей, навіть у найбанальніших речах.

Якщо раніше місто мало свою філію інспекції з контролю за цінами, то тепер поскаржитися можна лише в обласному центрі – у сектор контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області. Сюди ми і звернулися по коментар, аби розгребти цю купу розбіжностей і несправедливості.

– Державний контроль у сфері ціноутворення здійснюється шляхом проведення планових і позапланових перевірок суб’єктів господарювання, що застосовують державні регульовані ціни в різних сферах та галузях економіки (надання житлово-комунальних послуг, фармацевтичний ринок, тарифи на підприємствах-монополістах тощо), – розповідає завідувач сектора контролю за регульованими цінами Ольга ЯРЕМЧУК. – Проблема в тому, що не всі продукти харчування регулюються на державному рівні, а от щодо ліків, то тут ситуація краща: є такі, що входять до національного переліку і регулюються державними націнками. Якщо є порушення, людина має зафіксувати цей факт: написати скаргу, вказати назву суб’єкта господарювання, наприклад, аптеки, код ЄДРПОУ або ідентифікаційний, зібрати чеки – і все це відправити нам на електронну пошту (price.regulation@consumerhm.gov.ua). Коли ми отримуємо всі дані, робимо запит на позапланову перевірку в державну регуляторну службу України, де обробка інформації триває близько двох тижнів.

Ольга БАНАХ.