Четвер, 25 Квітня 2024 р.
24 Серпня 2018

ПРИСТРАСТІ ЗА БЛАКИТНИМ ЕКРАНОМ

Олена ГАВІНСЬКАОстанній день літа стане останнім днем роботи аналогового телебачення. Як повідомлялося раніше, Україна переходить на цифрове мовлення. Багато хто з кам’янчан уже готується до змін, скуповуючи тюнери, а ось абоненти кабельного та власники супутникових тарілок і сучасних телевізорів справедливо вважають, що їх події не зачеплять.

Чому Україна переходить на «цифру», чиї екрани перестануть показувати улюблені телепередачі та що із цим робити, «Подолянину» розповідає представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Хмельницькій області Олена ГАВІНСЬКА.

– Олено Іванівно, чому відбувається перехід від аналогового до цифрового телемовлення?

– По-перше – через виконання між­народних зобов’язань. Україна, підписавши Міжнародну регіональну угоду «Женева-2006», мала повністю перейти на цифрове мовлення ще 2015 року. Фактично, вже починаючи з 2011 року, загальнонаціо­нальні канали та окремі регіональні вели мовлення одночасно і в аналоговому, і в цифровому стандартах. Проте повна відмова від аналогового телебачення відбудеться через тиждень. Хоча від 31 липня його вже вимкнули в Києві, Кропивницькому та Кіровоградській області.

Інша причина полягає в тому, що радіочастотний ресурс в Україні майже вичерпано. Однією з відмінностей аналогового мовлення від цифрового є те, що «в аналозі» на одному каналі транслюється одна телепрограма, а «у цифрі» – вісім. Частоти, які звільняться після відключення аналога, будуть спрямовані на розвиток FM-мовлення, мобільного зв’язку тощо.

– Що зміниться для телеглядачів?

– Сьогодні кам’янчани, які приймають телевізійний сигнал за допомогою кімнатної чи загальної антени, дивляться 11 каналів. Цифрове телебачення дозволить без­коштовно переглядати 32 канали у кращій якості. Тобто, і надалі будуть доступні ті 11 програм, що й сьогодні (за винятком Кам’янець-Подільської ТРК, яка не має ліцензії на цифрове мовлення), плюс ще 22 канали, серед яких регіональні «По­ділля-Центр», «33 канал», «TV 7+».

– Що робити глядачам, які поки приймають телевізійний сигнал із допомогою кімнатної антени?

– Власне цифрове телебачення, яке дає змогу дивитися 32 програми, безкоштовне. Але потрібно придбати цифровий ефірний приймач (тюнер), що підтримує стандарт DVB-T2, під’єднати його до антени і телевізора. Тюнер можна підключити і до телевізора старої моделі, навіть до «чорно-білого». Він відповідно перетворює сигнал, який приймає антена. Краще використо­вувати антену дециметрового діапазону типу «хвильовий канал» або універсальну. У разі значної від­даленості від передавальної станції (низький рівень сигналу), краще використовувати антену з підсилювачем.

Щодо інших альтернатив – теле­візори сучасних моделей мають вбудований тюнер DVB-T2. Якщо в інструкції вказано, що телевізор підтримує цифровий стандарт DVB-T/Т2 MPEG-4, то тюнер не потрібний.

Перехід на цифрове мовлення не стосується власників супутникових антен і абонентів кабельного телебачення. У Кам’янці працюють декілька провайдерів кабельного, зазвичай вони пропонують кілька пакетів програм. Також можна обрати Інтернет-телебачення або супутникове.

– Аналогове телебачення повністю вимкнуть на всій території України?

– Аналогове мовлення вестиметься після 31 серпня на терито­ріях з особливим режимом мовлення (Донецька, Луганська, окремі райони Херсонської області). Також Нацрада звернулася до Кабміну з пропозицією продовжити до кінця року аналогове мовлення місцевих і регіональних ТРК, які не мають ліцензії на цифрове мовлення, суспільного мовника, а також зберегти аналогове мовлення на прикордонні з країною-агресором. Таким чином, якщо пропозиції Національної ради будуть враховані, в Кам’янці-Подільському до 31 грудня в аналоговому стандарті працюватимуть UA:Перший та Кам’янець-Подільська ТРК.

Інформацію про перехід на цифрове мовлення, прийом цифрового сигналу, перелік телеканалів, інформацію про цифрові приймачі й антени можна знайти на офіційному сайті Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (nrada.gov.ua/tsyfrove-efirne-telebachennya/).

Якщо у вас виникли запитання стосовно переходу на цифрове мовлення, телефонуйте на гарячу лінію Хмельницького обласного контактного центру: 0 800 508 899, у будні, з 9.00 до 18.00. Дзвінки безкоштовні.